Българско апаратче следи работата на сърцето

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 491 | Брой коментари 0
18:29 14.03.2018

Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за по-голямата част от смъртните случаи по света и в България. Все повече хора със сърдечносъдови заболявания като хипертония, състояние след прекаран инсулт, коронарна болест на сърцето и сърдечна недостатъчност живеят по-дълго, благодарение на напредъка на медицината и същевременно изискват съответни грижи. Това е и причината тези заболявания да продължават да създават нарастваща тежест върху здравната система и икономиката на страната.

Постоянното наблюдение на сърдечната дейност на пациенти от България и чужбина - това е основната цел на българската компания “CheckPoint Cardio”. Тя извършва всичко това посредством разработено от нея носимо безжично устройство, което през обикновена SIM карта изпраща постоянен поток от данни към уеб сървър. Системата работи в Гърция, Русия, Австрия, Германия. Правени са успешни тестове в Турция, Македония, Сърбия, Италия, САЩ. “Check Point Cardio” бе отличена за “Компания-новатор в използването на авангардни информационни и комуникационни технологични решения” в конкурса “Наградите на БАИТ” за 2017 г.

 Ивайло Дачов:

“Ние сме една от малкото компании в света, които вкарват истинската медицина в обикновения живот на хората. Основното предимство на устройствата на “Check Point Cardio” е, че са едни от първите в света, които са носими и са с точността на медицински измервателен уред. Точността е сякаш пациентите се намират в спешното отделение на болница. Целият комплект на устройството тежи под 100 грама и се прикрепя на гърдите на пациента. Смартфонът пък дава възможност за спешно обаждане чрез натискане на паник бутон, както и опция за свързване с лекуващия медик. Мисията ни е медицината да следва пациента, а не пациентът - болничното заведение.

Информацията, която се предава към лекаря, е за ЕКГ, пулс, дишане, кръвно налягане, местоположение на пациента. Данните могат да послужат както за профилактика, така и за бърза реакция при криза. Така наблюдаващите лекари могат да отреагират, например, с промяна на лекарството като доза и вид, както и с бързо изпращане на спешна медицинска помощ на местоположението на пациента при по-тежки случаи”, обяснява Ивайло Дачов, управител и партньор в “Check Point Cardio”.

Системата дава 24-часов мониторинг

“Check Point Cardio” е достъпнa както за общопрактикуващите лекари в България, така и за хора, които искат да бъдат наблюдавани през устройството, за да са наясно с текущото си състояние, дори и да се чувстват напълно здрави. Системата дава 24-часов мониторинг на сърцето и го предава към електронно досие, където всичко се записва и следи в реално време. Данните се предават през GSM мрежата и отиват в специално създаден от “Check Point Cardio” специализиран телемедицински център.

Той се намира в Казанлък и в него работят лекари и кардиологични медицински сестри, които 24 часа в денонощието следят за промени и проблеми в телемониторинга на пациентите, въведени в системата и с включени в момента устройства. Анализът на данните се извършва автоматично, а капацитетът за едновременно наблюдение в програмата е до 3000 пациенти. До момента над 36 000 пациенти са се възползвали от помощта на системата.

Компанията притежава един основен телемедицински център за 24-часово наблюдение и диагностика на пациентите в реално време и три поддържащи медицински центъра. На разположение са 15 лекари и 40 медицински сестри. Според Ивайло Дачов, системата позволява осигуряване на кардиолог във всяко населено място на принципа на телемедицината. По думите му решението вече се използва в малки населени места, където “секретарката в кметството слага уредите на възрастните хора, след което диагнозите им се печатат на принтера. Такъв е примерът с Калофер, където жителите в противен случай биха били принудени да пътуват до Карлово или Казанлък за преглед при специалист”.Източник: Марица

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени