Български ученик взе топ награда с разработка за криптовалути

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 353 | Брой коментари 0
14:53 06.06.2018

Българският ученик Звездин Бесарабов от Националната природоматематическа гимназия в София се завърна с награда от най-голямото състезание за гимназисти, свързано с наука и инженерство в света – Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF).

Освен Звездин, другият български участник в състезанието – Чавдар Лалов – също беше отличен от журито и от спонсорска организация. За пръв път всички български участници на ISEF са наградени и получават признание от две различни спонсорски организации.

Разработката на Звездин е свързана с криптовалутите, при които информацията за всеки трансфер е публично достъпна. Неговият проект цели да анализира тази и друга информация и чрез изкуствен интелект да прогнозира бъдещето за конкретната валута, например цената или как ще се промени интересът към валутата.

„Оказа се, че като се анализира публичната информация, се постигат около 5 пъти по-малко грешки при прогнози спрямо по-стандартния подход – анализ на пазара”, разказа Звездин. Той иска да мотивира повече деца да участват на подобни състезания, защото чрез тях могат да определят бъдещето си.

„Започнах да програмирам едва преди 3 години и тогава не бих и предположил докъде може да се стигне с малко начална мотивация. Горещо препоръчвам на всеки, който има влечение към нещо твърде сложно на вид, да му даде един опит. Ще останете изненадани колко е постижимо”, сподели Звездин.

Той получи стипендия за следване в университет по избор от Фондацията за Надареност и Креативност на крал Абдулазис и неговата свита (Мохиба). Звездин представи проекта си пред журито на своя нов лаптоп ThinkPad T480, предоставен на таланта безвъзмездно от Lenovo България.

„В Звездин Бесарабов виждаме устрема, който самите ние влагаме в развитието на компанията, и се радваме, че успяхме да го подкрепим в прекрасното му представяне”, каза Иван Бозев – изпълнителен директор на Lenovo за Централна и Югоизточна Европа./ technews.bg

Perfumes

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени