Българска фирма е разработила микромолекула за лечение на коронавирус

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 10.03.2020 | Прочитания 295 | Брой коментари 0
18:14 10.03.2020

До два месеца може да започне тестване на разработвана вече 4 години от българска компания микромолекула за лечение на коронавирус. Това съобщиха на днешното правителствено заседание, което се провежда на необичайно място - в София тех парк.

„Започваме първите стъпки за финансирането на този продукт. Ние смятаме, че и до края на годината, когато пуснем суперкомпютъра, пак благодарение на европейските програми и МС, ще можем достатъчно точно да предвиждаме последиците от всякакви такива критични ситуации – това е една от целите, която суперкомпютърът си поставя и ние смятаме, че ще постигнем това нещо до края на годината“. Това обясни по време на правителственото заседание Константин Петров, генерален партньор, представител на фонд Neveq.

Фирмата, разработила молекулата, е Микар Иновейшън" (Micar21), която се занимава с това от 4 години. Молекулата трябва да действа срещу всички видове коронавирус.

„В момента имат много положителни отзиви от две лаборатории в САЩ и 1 в Белгия. До два месеца могат да се започна техничните изпитания на 100%“, допълни Петров. Според него до 2 месеца могат да се започнат и клиничните изпитания на молекулата. Тя е изцяло българска разработка.

По време на заседанието стана ясно, че е предотвратен опит за нелегално изнасяне на 7500 маски. А активен въглен, разработен от българска компания, ще се използва при производството на предпазни маски.

Оказа се, че театрите и кината могат да бъдат отворени, но ще трябва да продават билети само от едно място като превантивна мярка срещу разпространението на заразата.

„България губи десетки милиони левове заради коронавируса всеки ден. Потреблението пада, като при горивата сривът е 15%“, заяви по време на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов. А страната ни ще поиска 130 млн. евро от ЕС за оборудване на полицаите срещу евентуална мигрантска вълна.

Източник:Manager.bg

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени