България внася ИT специалисти от Индия

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 13.04.2018 | Прочитания 291 | Брой коментари 0
08:30 13.04.2018

С внос на ИТ експерти от Индия България се бори с кризата за висококвалифицирани кадри, докато Франция наема лекари от Алжир и Мароко.

Това показват данни на Евростат за издадените разрешителни за работа на служители от страни извън ЕС, известни като сини карти. С тези работни визи европейските работодатели могат да наемат специалисти в сферата на здравеопазването, високите технологии и науката. През 2016 г. сини карти са били издадени на 20 979 висшисти от трети страни. 17 630 или 85% от всички разрешителни са дадени в Германия, като най-търсени се оказват инженерите и лекарите.

Работодателите във федералната република наемат лекари основно от Турция и Индия, докато за компютърни експерти разчитат на кадри от Украйна и Китай. Заради недостига на инженери немските шефове издават работни визи на специалисти от Русия, Китай и САЩ. Във Франция през 2016 г. са били наети 750 служители от трети страни, показват данни на европейската статистика.

Най-много работни визи са получили инженерите, предимно от Русия и Украйна, следвани от лекари от Алжир и Мароко, пише Монитор. От възможността да наемат висококвалифицирани кадри от страни извън ЕС са се възползвали десетки полски фирми, които през 2016 г. са поискали сини карти за 673 експерти.

На четвърто място по брой работни визи се нареждат Люксембург с 636 разрешителни, следван от Италия, където са били издадени 254 документа. България заема осмо място по „внос“ на висококвалифицирани кадри от трети страни, като през 2016 г. страната ни е издала 115 разрешения за работа. У нас най-много чужденци идват в ИТ сектора, като основен донор на кадри са Украйна, Русия, Индия и Китай. Все повече работодатели наемат инженери от Русия, Турция и Тунис./Новини бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени