I-Study_school

България ще закупи американските F-16

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 140 | Брой коментари 0
14:01 10.07.2019

 

Министерският съвет прие доклада, подписан от 4 министри, прие проектите за договори за доставка на F-16 и даде мандат на министъра на отбраната да подпише 4 договора. Това заяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Единият договор е за самолет F-16 блок 70 с допълнително оборудване, включително учебни съоръжения и обучение; вторият договор касае бойни припаси за самолета; третият - ракетите въздух-въздух и последният е за доставката на система за визуализация наблюдение и управление.

„В рамките на 4 документа ще бъдат изпълнени всички изисквания по доставянето на пакет на система F-16 блок 70 с необходимото оборудване за обучение, въоръжение, което прави самолета многофункционален”, каза Запрянов. Той посочи цена от 1,256 млрд. долара. „В същото време има нотификация на Държавния департамент и се намираме в процедура Конгресът на САЩ да поеме от тази сума около 60 млн. долара допълнително”, добави той.

Договорът със САЩ предвижда да получим 8 самолета -  шест едноместни и два двуместни. Те трябва да бъдат доставени до 2023 година поетапно. В цената влиза и обучение на пилотите, както и не инженерния състав. Министърът на икономиката Емил Караниколов каза, че е постигната договореност за поддръжка на машините у нас.

Очаква се следващата седмица проектът на договора да влезе за гласуване в парламентарната комисия по отбрана, след което да бъде обсъден и одобрен и от депутатите в пленарна зала./Дарик

GERB

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени