mycomputer.BG

България ще се откаже от въглищните централи най-рано през 2038 г.

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 175 | Брой коментари 0
07:58 13.10.2021

Правителството ще реши до края на седмицата каква индикативна дата да предложи на Европейския съюз за спиране на използване на тока от въглища в страната, съобщи на петнадесетата годишна среща между правителството и бизнеса, организирана от "Капитал", премиерът Стефан Янев. Той допълни, че първата възможност това да стане е през 2038 г., а втората - 2040 г.

Янев припомни, че 38% от средствата, предвидени в българския план за възстановяване и устойчивост, на стойност 12 млрд. лева, са насочени към подготовка за изпълнение на тази цел. Премиерът каза още, че е нужна допълнителна енергийна стратегия за прехода, която да се постави на дискусия и да се одобри от парламента. За премиера ключовото е при този преход никой да не е изоставен. Янев отказа за момента да коментира в детайли българската позиция по Зелената сделка, защото предстоят разговори в ЕК и България "не иска да си свали картите предварително".

Янев каза, че вече е назначил междуведомствена група, която да изготви проект за енергийна стратегия на България в рамките на месец. Той припомни, че Зелената сделка е един от водещите приоритети на Европейската комисия и целта й е да превърне Европа в първия въглеродно неутрален континент. Янев подчерта, че за България този преход ще е най-тежък в сравнение с всички членки на ЕС, тъй като въглеродният интензитет на икономиката е 4.3 пъти по висок от средния за съюза. Според Янев в бъдеще от подкрепа ще се нуждаят както бизнесът, така и общините. По същата тема президентът Румен Радев отбеляза, че най-важното е да се намери баланс между начина, по който се прави преходът и колко време отнема. "Ние искаме да осигурим зеленият преход, но не трябва да бързаме прекалено, защото иначе, може да катастрофира", каза още държавният глава.

Пред представителите на бизнеса Стефан Янев отчете успехите на правителството встрани от организацията на изборите. Той подчерта борбата с корупцията, промени в работата на държавната администрация, икономиката и финансите с цел създаване на по-привлекателна инвестиционна среда. Янев не пропусна да отбележи и актуализация на бюджета, която е гарантирала продължаване на програмите за подпомагане на хората и бизнеса при COVID кризата. Служебният премиер обобщи също, че водените от него правителства са дали пример как трябва да се работи за националния интерес.

Янев не пропусна да отбележи, че го притеснява кризата на политическите институции, доминирането на популизма и липсата на обща цел, посока и чувство за единство по важни въпроси./Дневник бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени