България обявява извънредно положение заради коронавируса

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 13.03.2020 | Прочитания 393 | Брой коментари 0
07:37 13.03.2020

Правителството предлага на Народното събрание да бъде обявено извънредно положение в България във връзка с коронавируса, съобщи премиерът Бойко Борисов на среднощното заседание на Министерския съвет.

Предложението е по чл. 84., т. 12 от Конституцията, която гласи: Народното събрание обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет.

Това означава да се даде възможност да бъдат затваряни училища, детски градини, университети, спортни събития, конференции, игрални зали, уточни Борисов.

Министерството на външните работи постоянно трябва да информира на сайта си за забрана за пътувания от България към определени страни, засегнати от COVID-19. Министерството на здравеопазването от своя страна трябва да обяви от кои страни няма да може да се влиза в България, обяви министър-председателят.

Борисов предложи да има поне 5000 лева глоба за този, който не спазва карантината при заболяването:

"Да се мобилизираме, да спазим процедурата, но тези, които не спазват процедурата, да дадем правомощия на МВР, на службите, да ги задържи и да ги задължи да спазват забраната".

Не се затварят ресторантите, защото има много домакини, които не готвят, но барове и дискотеки трябва да се затворят незабавно, защото там се движат хората, потят се и подскачат, коментира премиерът.

Ще има проблем с погребалните агенции, защото близките на загиналите от коронавирус също са под карантина и телата на починалите са в хладилни камери, каза още Борисов./m.offnews.bg

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени