България и Румъния в Шенген: Няма да е скоро

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 301 | Брой коментари 0
07:55 12.10.2017

България и Румъния няма да влязат скоро в Шенген, съобщи високопоставен източник от Европейския съвет в Брюксел.

"Призивът на г-н Юнкер е едно, но решенията в ЕС се вземат с единодушие, а такова в момента няма", коментира източникът.

През септември председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова ЕС възможно най-бързо да приеме двете държави заради собствената си сигурност. По-късно същият апел отправи и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Решението обаче зависи от страните членки, които единствени могат да приемат нови членове и да променят правилата в Шенген.

Премиерът на Холандия и министърът на вътрешните работи на Германия веднага коментираха, че няма да вдигнат блокадата, тъй като не са убедени, че двете държави са готови.

Холандия настоява за два последователни положителни доклада по Механизма за сътрудничество и проверка, чрез който Европейската комисия наблюдава борбата с корупцията и организираната престъпност, както и правосъдната реформа. Берлин не е обявявал публично условия, при които би допуснал България в Шенген.

Естония, която в момента председателства ЕС също заяви подкрепа за разширяването, но според неин представител "предстои още работа със страните членки", преди точката за разширяването на свободното безвизово пространство да може да бъде внесена за ново обсъждане в Брюксел.

Ако естонското председателство на ЕС не успее да прокара българското влизане в Шенген до края на годината, то ще остане най-рано за втората половина на 2018 г., тъй като през първата България ще председателства Съвета на ЕС. Като държава ротационен председател, тя не може да преговаря с останалите, по въпроси, които я засягат индивидуално. Австрийското председателство между юли и декември 2018 г ще има прозорец да направи нещо по въпроса, който ще се затвори отново от януари до юни 2019 г, когато председател на Съвета ще е Румъния.

България и Румъния са изпълнили техническите критерии за Шенген през 2011 г. Въпросът за членството им беше разглеждан неколкократно в Съвета през изминалите години, без да бъде постигнат консенсус за приемането им.

Реформата на Шенген ще бъде обсъждана в петък от вътрешните министри от ЕС, които се събират на месечната си сбирка в Люксембург. Те ще разгледат предложените от Европейската комисия нови възможности за извършване на полицейски проверки по вътрешните граници на шенгенската зона.

Проверките се правят в момента от 5 държави: Германия, Австрия, Франция, Швеция и Дания. Те ги въведоха през 2015 г заради миграционния наплив от Гърция, а Париж заради терористичните атентати. Петте държави са изчерпали всички законови възможности за удължаване на сроковете за временните проверки и трябва да ги премахнат през ноември.

Това обаче едва ли ще стане, тъй като петте заявиха намерения да ги удължат, този път под претекст за националната си сигурност.

Промените, които министрите ще гледат в петък, ще удължат от 2 на 3 г сроковете на такива временни проверки. Очаква се промените в шенгенското законодателство да бъдат приети окончателно през декември./ Днес бг

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени