България е гласувала ''въздържала се'' за започване на преговори за членство на Македония в ЕС

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 481 | Брой коментари 0
14:50 19.06.2019

На проведения във вторник Съвет на Европейския съюз седем страни-членки са били против започване на присъединителни преговори с Македония и Албания. Това са Франция, Нидерландия, Германия, Дания, Люксембург, Белгия и Испания.

Дванадесет членки са били за започване на преговори със Скопие и това са: Полша, Унгария, Словакия, Чешката република, Италия, Словения, Хърватия, Белгия, Румъния, Естония, Литва и Латвия. Въздържали са се България, Гърция и другите, съобщи бившият външен министър на Македония и депутат от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошовски в ''Туитър'', предава скопското електронно издание ''24 Инфо'', цитирано от Агенция ''Фокус''.

Страните-членки на ЕС ще се върнат на въпроса отново през октомври 2019 година.

,,Потвърждавайки заключенията от 26 юни 2018 г., Съветът силно приветства безпрецедентното историческото Преспанско споразумение и отбелязва препоръката на Европейската комисия да започне преговори за присъединяване с Република Северна Македония въз основа на положителна оценка и постигнатия напредък в изпълнението на условията определени от Съвета. Като се има предвид ограниченото време и важността на въпроса, Съветът ще се върне, за да постигне ясно и критично решение възможно най-скоро, не по-късно от октомври 2019 г.'', се казва в последната версия на заключението за Северна Македония.

С изключение на Преспанския договор, заключението за Албания е точно същото./Новини бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени