mycomputer.BG

Българите изхвърлят 670 тона храна годишно

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 141 | Брой коментари 0
07:16 27.12.2019

През 2019 година българите ще изхарчат близо 2 милиарда лева за трапезата и подаръците, но за 12-те месеца 670 тона храна отива на боклука. Според експерти всеки от нас изхвърля една трета от това, което е купил, съобщи Нова телевизия.

"Българинът изхвърля средно 1/3 от всичко, което купува. Това означава, че всеки път като влезем в магазина и погледнем количката, мисловно трябва да пресметнем, че то, 1/3 директно заминава в кофата", коментира готвачът Божана Кацарова.

За да не изхвърляме толкова много, съветът е да се замисляме какво купуваме и трябва ли ни наистина. "Мислете по-отговорно когато пазарувате, задавайте си винаги въпроса: "Имам ли нужда от това нещо?", каза още тя.

Ако все пак сме се запасили ненужно, идва въпросът: "Можем ли да дарим храна организирано?". Вариант дават многобройните Facebook инициативи. Лорета Тодорова за трета година организира кампанията "Коледно чудо". Тя събира хранителни дарения за възрастни хора и в неравностойно положение. "Някак в ежедневието си все бързаме и не успяваме да помислим за тези неща, но когато има някой, който да те подкани - нещата се случват по-лесно", коментира Тодорова.

За фирмите, вариант са даренията към Хранителната банка, но има определени условия - храната да е в срок на годност, да не е нарушена опаковката й и да е с ясен произход. "Всяко производство и търговски процес неизбежно генерира брак. Те могат да се възползват от наличието на това решение - да се свържат с Хранителната банка, да доставят храната, а ние да я обслужим до онези, които най-много имат нужда от нея", посочва Цанка Миланова от Българската хранителна банка.

Голямото затруднение за фирмите идва от това, че всеки продукт трябва да се обозначава индивидуално с надпис "дарение". Затова понякога и за бизнеса пътят на останалата храна към боклука се оказва по-бърз и по-лесен. И все пак, от началото на годината в складовете на Хранителната банка у нас са получени продукти на стойност над 630 000 лева.

Според данни на Европейската комисия всички държави членки изхвърлят общо около 80 млн. тона храна годишно. Загубите от това са около 143 млн. евро. Обърнато в храна - по 178 кг на човек.

"Просто трябва да започнем да мислим малко повече и за другите хора, не само за себе си", каза Лорета Тодорова./Дир бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени