Lotus homes

Българи създадоха платформа за управление на пандемии

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 15.06.2020 | Прочитания 179 | Брой коментари 0
06:53 15.06.2020

Български екип софтуерни специалисти измислиха уникално за света приложение за "управление на пандемиите". Разработката е готова и в момента се тества.

Доскоро всяка сутрин гледахме Националния оперативен щаб с последните данни и прогнози за развитието на коронавируса у нас. Накратко разработката на българския софтуерен екип пресъздава именно един такъв мозъчен тръст от експерти.

„ За да се бориш с едно такова явление, трябва да имаш един централен мозък, който да събира данни от различни източници. Гражданите са един от тях. Но, освен тях, има още болници, тестови центрове, наличие на хора в паркове”, обясни Росен Генчев - основател на стартъпа "Bioseek".

Алгоритъмът вече е разработен. Системата е създадена да приема информация от над 40 милиона източници - болници, лаборатории, тестови центрове и най-вече обикновения потребител. Всеки от нас би могъл да стане част от нея чрез мобилно приложение.

Подобни програми има в някои страни. Уникалното при българския модел е защитата на личните данни. Екипът е създал така наречения "електронен паспорт" - начин да останеш анонимен в системата, но да предоставиш информация за себе си.

Всичко това е отговор на масовото притеснение, че някой би могъл да злоупотреби с личните данни. В случая контролът е изцяло и единствено в ръцете на потребителя.

Уникалната българска разработка може да се окаже най-добрият инструмент за събиране на данни и адекватни анализи при пандемии. Не само за държавата, но и за една компания с много служители. Чрез “Open Pandemic” всеки работодател може да управлява кризата. И така да намали до минимум нейния негативен ефект./Нова тв

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени