I-Study_school

Българи създадоха бърз тест за отрови в храните

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 175 | Брой коментари 0
08:05 29.06.2019

Български учени от БАН създадоха бърз тест за откриване на най-честите патогени в храните и хранителните продукти, които ни тровят и са особено опасни през лятото. Той е разработен от член – кореспондентът проф. Христо Найденски от Института по микробиология и неговия екип. Микробиологът е и член на Европейската комисия по безопасност на храните.

За резултатите от теста не се чакат с дни, както е сега. Те стават ясни в рамките на часове, понякога дори само на един час, като за тестът, освен частица от продукта, е необходимо и малко вода.

За установяване на най-честите хранителни инфекции съвременната наука се насочи към молекулярно-биологичните методи, чрез които в рамките на един работен ден може да се определи наличието на определен хранителен патоген и дори неговото количество в определена проба от храна, обясни проф. Найденски. Той уточни, че всяка храна може да се изследва с този метод, като от нея се изолира ДНК. Това става за часове и тенденцията е директно да се доказват патогените в храните - например в месото, млякото и в техните продукти.

Тестът, разработен от българските учени открива безпогрешно кампилобактериозите, салмонелозите, йеарсинийозите, колибактериозите ие листериозите. Това са и и най-разпространените патогенни микроорганизми, които виреят в нашата географска ширина.

През лятото най-често срещани са стомашно-чревните разстройства, а в Европа има и тенденция за консумиране на сурово, непастьоризирано мляко. Това се очертава като основен проблем, защото в много европейски градове има т.нар. млекомати, от които се купува сурово мляко, поясни проф. Найденски. През лятото бактериите са навсякъде около нас - в храните на открито, може също да ги има във водата, както и в климатиците, които ни осигуряват температурния комфорт вкъщи или на работното място, допълни той. Ученият препоръча да се почистват филтрите на климатиците, за да не се разпространяват бактерии чрез въздушния поток от тях./Монитор бг

GERB

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени