Lotus homes

Българи, сърби, войска и вертолети гасят над 40 000 дка в Стара планина

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 280 | Брой коментари 0
06:51 30.10.2019

Пожарът в Стара планина, близо до границата със Сърбия, е обхванал площ от над 40 000 декара. 1/3 от тях са в българската част на Стара планина, а останалите - в сръбската.

Пожарът е най-големият у нас по обхванати територии и към момента е най-големият на Балканския полуостров и в Европа. За щастие той е обхванал повече треви, храсти и планински пасища, а не горски масиви. Това обясни шефът на ГД ПБЗН главен комисар Николай Николов, който беше на мястото на бедствието.

В гасенето на огъня са ангажирани 150 души от българска страна и около 200 от сръбска. Пожарът е локализиран и се надявам до утре (б.р. - днес) да бъде потушен, но все още има две опасни огнища, обяви главен комисар Николов.

Той благодари на ВВС за оказаната помощ за гасене с хеликоптер, но заяви, че условията са много тежки - гъст дим и мъгла, и това създава опасност за летателните машини.

Директорът на Северозападното горско предприятие инж. Цветко Цветков заяви, че огънят е обхванал предимно планински пасища, но на някои места е влязъл в букова гора. Пожарът гори ниско долу, а не в короните на дърветата. След потушаването му ще се уточнят щетите", обяви Цветков. Причините за пожара все още не са изяснени, по случая се води разследване, обяви Николай Николов. Директорът на пожарната съобщи, че днес в България са гасени 150 пожара. Най-големите от тях са в Рила - 4500 декара, край Бобовдол, където горят 30-50 декара иглолистна гора, и край село Краище в община Белица, където горят 100 декара иглолистна гора.

"Всичките пожари са локализирани и ограничени и вероятно до часове ще бъдат потушени", обяви Николов.

Военнослужещи от Сухопътните войски и хеликоптер Ми-17 от състава на ВВС участват в гасенето на големите горски пожари в Стара планина и Рила, съобщиха от Министерството на отбраната. Двайсет и един военнослужещи и техника от формирование за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия от Десети механизиран батальон - Враца, са се включили в гасенето на големия горски пожар в Стара планина, който гори над Чипровци. Военнослужещите са под ръководството на командира на батальона подп. Симеон Цеков и на командира на формированието кап. Стефан Иванов.

От 9 часа при гасенето на пожара помага и хеликоптер Ми-17 с екипаж от 24-та авиобаза Крумово.

Огънят в Стара планина обхваща голям фронт в силно пресечена, труднодостъпна местност. Огънят е възникнал по билото на Стара планина, между Чипровци и село Копиловци.

„Окончателно вече е загасен пожарът в Рила, над село Долно Осеново, община Симитли, съобщи за “Монитор“ инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие в Благоевград. „Сутринта вчера успяхме да качим високо в алпийската част на тлеещото място от нашите високопроходими машини водоноски, както и кола на пожарната. Не се наложи да викаме пак хеликоптерите, макар че военните имаха готовност веднага да ги изпратят. Вятърът от време на време разгаря малки огнища, но всичко вече е под контрол и до вечерта проблемът ще бъде окончателно решен“, допълни инж. Дамянов. Според него са засегнати близо 700 дка, предимно треви, храсти и смрика. Засегнатите борови дървета са малко. Същото потвърди и Красимир Андонов, директор на Национален парк Рила, който трети ден също е на терен в планината. Според него туристическият маршрут е далече от пожара и пострадали хора и засегнати сгради няма. Тепърва полицията ще разследва причините за възникналия пожар в изборния неделен ден. Има вероятност въпреки забраната за лов в този ден причинители да са ловци бракониери/Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени