Българи правят бира с пробиотик

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 145 | Брой коментари 0
08:00 10.02.2020

Родни предприемачи произвеждат бира с бактерията лактобацилус булгарикус. Напитката освен иновативна е и полезна, разказват създателите й - Георги Христов и Кирил Петков. Георги прави самата бира, а Кирил е предприемачът, който съфинансира Центъра за приложни изследвания и иновации към Софийския университет "Св. Климент Охридски", в който създават технологиите, с които се прави бирата.

Напитката с пробиотик е плод на иновативна мисъл и връщане към корените, разказаха пред БНР двамата предприемачи. „С лактобацилус булгарикус можем да покажем едно многообразие от вкусове и нещо, което в чужбина със сигурност не са опитвали. Да покажем, че българската бира може да бъде качествена“, категоричен е Георги Христов. Бирата се произвежда в пивоварна в Серес, Гърция, по рецепта на българския възложител. От март тази година ще започне производство в София, при това в кен опаковки.

„В червата на всеки един от нас има 2 кг и половина бактерии - и добри, и лоши. Колкото по-добри вкарваш от различни храни - дали ще е туршия, кисело зеле или вкусна бира, толкова повече има шанс стомахът да работи по-добре. Правим едно проучване в ИСУЛ, където доказваме, че пропорцията на лактобацили като булгарикуса към лоши бактерии влияе и на холестерола. Хубавото и приятното трябва да са в едно", казва Кирил Петков.

Следващата цел е бира с щамове на лактобацилус булгарикус, култивирани върху спирулина, поради което бирата ще бъде със син цвят./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени