Българче от Канада ще свири в "Карнеги хол"

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 264 | Брой коментари 0
08:21 21.04.2018

Само на 8 години. Това е възрастта на Николай Няголов, който вече е поканен да свири в легендарната зала „Карнеги хол", където са пели легендарните Били Холидей, Тина Търнър и незабравимите „Бийтълс". На 21 април той ще изпълни „На Елиза" на Бетовен. Представянето му е награда за второто място, което наскоро завоюва в световния конкурс за млади таланти  „Американ протеже". Там Ники ще получи официален  сертификат, удостоверяващ постижението му. Конкурсът влезе в полезрението на българите през 2015 година, когато го спечелиха близнаците от Шумен Хасан и Ибрахим.

Ники е роден в Канада, в момента живее с родителите си в Едмънтън, провинция Албърта. Свири на пиано от 4-годишен. Тогава започва уроци при пианистката Йоана Кюркчиева. „Това, което му помага много, е, че баща му свири с него вкъщи непрекъснато, казва майката на момчето Антония Няголова. - Съпругът ми също се е занимавал с пиано преди и сега с много старание обяснява на Ники буквално всяка нота." Професията на Валентин - бащата на талантливия ни малчуган, е далеч от музиката. В Канада той има собствена строителна фирма, а в България е бил химиоинженер, но явно точната му мисъл е от голяма полза за уменията на малкия Ники и двамата са пред пианото поне по час всеки ден. Майката на Ники споделя, че българските учители по пиано са по-добрата алтернатива заради по-строгия им подход. Тя е много благодарна на госпожа Кюркчиева за усилената работа със сина й.

„Много се вълнувам, че ще свиря в „Карнеги хол", каза Ники специално за BG VOICE и допълни, че „На Елиза" е любимо негово произведение, както и че също обича да свири Чайковски. „Надяваме се желанието му да не се изпари", казва майка му Антония, която се занимава със счетоводство. „Малкият ни син още не свири на пиано, но нищо чудно и той да прояви интерес", с радост пояснява тя.

За да стигне до второто място, Ники е трябвало да изпрати видеозапис със свое изпълнение, придружен със снимка и автобиография. Въпреки натоварения график на цялото семейство родителите му намират възможност записът да бъде направен в местна църква. Резултатът наистина е отличен, тъй като там всеки звук се чува кристално ясно и много добре може да се долови прецизността на изпълнението на нашето момче. „Крайният срок за изпращане на видеата беше 5 април. Буквално на другия ден ни съобщиха с имейл, че той е втори, спомня си с вълнение Антония. - Още не можем да повярваме на всичко."

Второто място в „Американ протеже" не е първият успех на Ники. През миналата година той се е класирал пак втори в местния конкурс „Маделин Пейп мемориал сколаршип къмпетишън", където е изпълнил  „Валс" от Шопен в А минор.

Освен да свири на пиано, Ники обича да играе баскетбол и футбол. Говори, чете и пише на български, макар в Едмънтън да няма българско училище. Тук с него се занимава майка му. Обича също да посещава родния за родителите му Бургас. След представянето в „Карнеги хол" Ники има в програмата си музикален изпит през май./Източник: bgvoice

MYcomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени