Асанж е арестуван в Лондон

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 274 | Брой коментари 0
13:18 11.04.2019

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж е арестуван в Лондон и Еквадор се е отказал от предоставеното му убежище.

Президентът на Еквадор обяви, че страната е отказала убежище на Асандж.

При излизането му от посолството той веднага беше арестуван от полицията. WikiLeaks обвини Еквадор в незаконно прекратяване на политическото убежище на Асандж в нарушение на международното право, довело до арестуването му от британските власти.

По-рано се появиха информации, че австралиецът ще бъде предаден на британските власти. Еквадор отрече информациите и заяви, че няма намерение да го лиши от защитения му статут, но очевидно властите в Кито междувременно са взели друго решение.

За някои Асандж е герой заради разкриването на това, което поддръжниците му определят като злоупотреба с власт от страна на съвременните държави и заради защитата на свободата на словото. За други обаче той е опасен бунтовник, който подкопава сигурността на САЩ.

Асандж потърси убежище в посолството на Еквадор, за да не бъде екстрадиран в Швеция, където властите искаха да го разпитат като част от разследване за сексуално насилие. Това разследване по-късно беше прекратено, но WikiLeaks се опасява, че САЩ искат да го изправят на съд.

WikiLeaks разгневи Вашингтон, като публикува стотици хиляди тайни американски дипломатически телеграми, които разкриха често много критични оценки на САЩ за световни лидери от руския президент Владимир Путин до членове на саудитското кралство семейство.

Асандж беше на първите страници на световните медии в началото на 2010 г., когато WikiLeaks публикува секретно американско военно видео, показващо нападение на хеликоптери "Апачи" от 2007 г., в което бяха убити десетина души в Багдад, включително двама репортери на "Ройтерс".

По-късно същата година групата публикува над 90 000 секретни документа с подробности за американската война в Афганистан, последвани от почти 400 000 вътрешни военни доклада на САЩ, описващи операции в Ирак./Монитор

perfumeshop.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени