Апелативният съд намали присъдите по делото за смъртта на 14-годишния Алекс от Перник

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 07.11.2019 | Прочитания 548 | Брой коментари 0
15:20 07.11.2019

След обжалване Апелативният съд промени присъдите на д-р Валентин Павлов, д-р Венета Павлова и д-р Йоанна Филипова за смъртта на 14 годишният Алекс след анестезия през юни 2016 година – научихме от наши източници.

На първа инстанция те бяха осъдени условно 3 години с 5 годишен изпитателен срок , през който да не могат да упражняват професиите си.

Апелативният съд е оправдал д-р Павлов, а д-р Павлова и д-р Филипова са с намалена присъда – една година условно и връщане на правата.

Напомняме, че тримата лекари  бяха  обвинени за причинена от тях смърт на пациент по непредпазливост. рагедията с 14-годишния Алекс се случи на 14 юни 2016 г. Той бил приет за операция на киста на долната челюст, която била направена под пълна упойка от д-р Павлов.

Състоянието на детето обаче рязко се влошило, било преместено в "Пирогов", но починало.

Според обвинението клиниката не разполагала с логистична и материална обезпеченост, в случай че възникне усложнение и д-р Павлов е знаел за това.

Детето получило тахикардия, затруднено дишане и други симптоми, за които предупреждава листовката на използваната от доктора упойка.

В същото указание пише, че в подобни случаи трябва незабавно на пациента да се бие венозна инжекция от донтролен натрий.

Фатални били 15-20 минути, но повече от час детето не получило този медикамент, който не бил наличен в клиниката, твърдят още от прокуратурата.

Според д-р Павлов обаче причината за смъртта на Алекс е генетично заболяване, а не лекарски грешки.

Той твърди, че е направил всички необходими изследвания - скенери, панорамни снимки, но появата на малигнена хирептермия е била шокираща за тях.

По отношение на решението за приложената упойка, довела до фаталния край от извършената операция, докторът обясни, че то е взето със съгласието на родителите, като майката е подписала информирано съгласие.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени