Amazon отвори първия супермаркет без каси

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 322 | Брой коментари 0
16:03 22.01.2018

С иновация, която предизвика международното внимание, американската компания Amazon отвори в Сиатъл първия супермаркет без каси, касиери и плащане на гишета.

Магазинът - Amazon Go, е бил тестван от служителите на компанията през последната една година, предава Би Би Си. Той работи като в него са монтирани на таваните камери, които идентифицират всеки клиент и проследяват какви стоки си купува той. Това елиминира нуждата от плащане на излизане - на каса при човек или автоматично.

Покупките са таксувани от кредитните карти на хората, когато те напускат магазина. Преди да влязат в него, клиентите трябва да сканират мобилното приложение на смартфона си Amazon Go. Сензори на рафтовете добавят стоки към сметката на всеки, който ги е взел - и изтриват стоките, ако човекът ги върне на рафта.

Концепцията е сочена за революционна и способна да промени начина, по който хората пазаруват.

Магазинът е заработил първоначално за служителите на ритейл гиганта през декември 2016 г. и се е очаквало да бъде открит и за публичен достъп. Процесът на откриването обаче се е забавил заради проблеми на технологията с разграничаването на клиентите с еднакви типове тела, както и заради действията на децата, които преместват стоките и ги слагат на различни места, обяснява служител на Amazon.

Джина Пуерини - ръководител на супермаркета Amazon Go, казва, че той е оприрал добре при тестовата си фаза. "Тази технология не съществуваше - тя наистина напредваше развитието на изкуството на комютърното зрение и машинното учене", коментира тя.

От Amazon не посочват дали ще открият още магазини Go. Новите магазини са различни от веригата Whole Foods, която компанията купи през миналата година за 13,7 млрд. долара.

Наблюдатели коментират, че идеята на премахването на касите е добра, защото знаем, че колкото по-бързо може да направи клиентът покупката си, толкова по-вероятно е той да поиска да се върне. С тази концепция опашките в супермаркетите може да останат в миналото - това би дало на всеки търговец голямо предимство пред останалите. / manager.bg

MYcomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени