Ало измамниците атакуват по Коледа

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 459 | Брой коментари 0
06:39 30.10.2019

Телефонните измамници изнудват най-вече около коледните и новогодишните празници, сочи статистика, публикувана от Главна дирекция „Национална полиция“. През зимните месеци обажданията с подобна користна цел достигат до 77 500.

Експертите съобщават, че мошениците се възползват от емоционалността на хората по празниците и разчитат на това, че често пътуванията се планират именно през този сезон. Схемите, по които те действат, са разнообразни: представят се за близък роднина в беда, който се нуждае от парични средства за лечение или желаят сума за освобождаване на колетна пратка от чужбина, съдържаща валута в големи размери, скъпоструващи лекарства или ценни предмети. Те също така често заблуждават жертвите, че съдействат на полицията при разкриването на телефонни измами и по този начин ги принуждават да предадат скъпи вещи или спестяванията си, като ги уверяват, че те ще им бъдат върнати от разследващите.

През 2019 г. случаите на „ужилени“ от престъпниците са 531, като всеки четвърти от тях е разкрит, посочват от МВР. В рамките на девет месеца са разбити 3 групи, занимаващи се с тази дейност. От Министерството на вътрешните работи посочват като причина за това концентрираната работа на МВР и прокуратурата именно върху такъв тип престъпления. Значителният спад се дължи и на сътрудничеството на разследващите с един от най-големите телекоми в страната, който е разработил софтуер за разкриване на опити за измама чрез телефонни обаждания

Това разкри пред медиите преди време директорът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски на брифинг по повод разкриването на една от най-големите банди за телефонни измами от Ветово, която прибра над 300 хил. лева от своите жертви. Осем от участниците в нея бяха задържани, а след решение на Специализирания наказателен съд останаха за постоянно зад решетките./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени