Алибаба отчете продажби за рекордните 25 млрд. долара в Деня на самотните сърца

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 416 | Брой коментари 0
22:59 12.11.2017

Kитайският гигант в онлайн търговията "Алибаба" (Alibaba) съобщи, че продажбите в Деня на самотните сърца (11/11) са достигнали 25.4 милиарда долара, разбивайки рекорда от миналата година и утвърждавайки събитието като най-голямото пазаруване в света, съобщи БТА, като цитира "Ройтерс".

Някога празник на самотните сърца в Китай, 11 ноември се превърна в годишна 24-часова шопинг мания, превишаваща по оборот американските "Черен петък" и "Кибер понеделник", взети заедно, и служеща като барометър за настроението на китайските потребители.

След като касите затвориха в полунощ в събота срещу неделя (местно време), електронният брояч отчете 168.2 милиарда юана, или 39% над миналогодишните 120.7 милиарда юана (18 милиарда долара).

Прагът от 1 милиард долара бе преминат още през първите две минути, а 10 милиарда долара бяха похарчени за малко повече от час след началото на разпродажбите. Миналогодишната сума бе достигната за половин ден.

За сравнение, през 2016 г. американските купувачи са похарчили 3.3 милиарда долара онлайн на "Черния петък" и още 3 милиарда долара на "Киберпонеделника".

Денят на "двойната единайсетица" бе обявен от "Алибаба" през 2009 г. по вдъхновение от "Черния петък" в САЩ, когато в края на ноември потребителите се втурват да пазаруват.

"Това е голямо събитие за Китай, за китайската икономика. В Деня на самотните сърца пазаруването е спорт, то е развлечение", коментира вицепрезидентът на "Алибаба" Джоузеф Цай.

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени