Ако ви мъчи главоболие, прегледайте очите, съветва специалист

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 459 | Брой коментари 0
08:12 06.05.2017

Главоболието при млади хора и деца, което липсва по време на отпуска или ваканция, обикновено се дължи на проблеми с очите като астигматизъм. Трябва да се знае обаче, че ако този дефект лесно може да бъде коригиран с помощта на очила, то заболявания като глаукомата, открити на по-късен етап, не се лекуват, а прогресират.

 Това разказа пред Дарик един от най-добрите офталмолози в България проф. Ива Петкова, която управлява Клиниката по офталмология в столичната Александровска болница.

 Тя добави, че пациентите в клиниката идват не с оплаквания за болка, а с оплаквания от намалено зрение. Ако то обаче се дължи на глаукома, обикновено бива открито късно. Затова офталмолозите у нас се борят за инициирането на профилактични прегледи, при които очното заболяване да бъде открито в ранен стадий, за да се вземат мерки във връзка с неговата прогресия.

 "Това, което е много важно, е превенцията на глаукомата, на слепотата от глаукома. Това е за което ние се борим, да се правят профилактични прегледи, които обхващат ранния стадии на заболяването и след това пациентите да бъдат така проследявани, че пациентите да не стигат до прогресия на глаукомата, което води до една дефинитивна  слепота", обясни проф. Ива Петкова.

 "Това, което искаме, е пациентите, които са диспансеризирани с глаукома, да могат да бъдат по-често проследявани. Това вече се случи", съобщи още тя.

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени