А справедливо ли е да плащаме данъците на попове и имами с мерцедеси и ролекси?

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 568 | Брой коментари 0
14:26 11.03.2019

Богосъобразно е човек да прощава - грехове, дългове, данъци, ни учат мъдри книги. Обаче пък са прави и онези ядосани граждани, които възроптават в социалните мрежи, че някои попове и имами джиткат с мерцедеси и други скъпи лимузини, кичат се с ролекси и прочее скъпарски аксесоари, неспирно демонстрират лъскав начин на живот. Но не плащат данъци за имоти и тези средства ще бъдат взети от общата ни хазна, от всички нас. Как ли ще погледне Господ, на който се кланят, на тази несправедливост?

С промените в закона на първо четене миналата седмица депутатите решиха да опростят натрупаните дългове на вероизповеданията, писа вече „Новини.бг.”.

Според данни на Министерството на финансите шест вероизповедания у нас имат дългове за 8.267 млн. лева. От тях най-много - над 8,2 млн. лева са на Главното мюфтийство. Това е, меко казано, доста изненадваща новина.

Не само, защото в мрежата изобилстват фотоси на главния мюфтия, слизащ от мерцедеса си. А и защото е публична тайна, че между Главното мюфтийство и богатеещият авангард на ДПС има топла, много топла връзка. Защо тогава богаташите от движението не помагат на своите духовни крепители и водачи? По свидетелства на Осман Октай и други маргинали, отдавна „отлюспили” се от движението, изборът на духовници не минава без политическата намеса на ДПС. Тук коментирам тях, тъй като са най-големи длъжници и ще им плащаме масрафа ние, данъкоплатците. Без оглед на това кой за кого е гласувал и дали е съгласен с този харч.

Оказа се, че мюфтийството, което се жалва от бедност, разполага с близо 4 700 имота, които дава под наем. По признание на самия Главен мюфтия в Кърджали например са вземали парите от вакъфските имоти, без да плащат данъци за тях. Регионът е известен също така и като „бастион” на ДПС.

Със закона се предлага регистрираните по Закона вероизповедания да се освободят еднократно от плащане на неплатените към 31 декември 2018 г. публични вземания, с главниците, лихвите и разноските по тях.Извадка от стенограмата на заседанието в петък сочи: „От държавната субсидия, предназначена за други регистрирани в страната вероизповедания, към 31.12.2015 г. са разпределени и усвоени 80 хил. лв. за ремонт и строителство на молитвени домове на осем вероизповедания: евангелистка, методистка, епископална църква, еврейски център „Хабат Любавич”, българско Дзен общество „Кен Дзен Шо”, Будистка общност в България, Божия църква в България, Съюз на църквите на адвентистите от седмия ден, църква на Бога, Съюз на евангелистки съборни църкви”.

В свой коментар по темата в социалната мрежа политологът Огнян Минчев пише: „Отпускането на ежегодна субсидия за БПЦ и за главното мюфтийство от страна на държавата, макар и мотивирано със значими аргументи от национален интерес, е неправомерна от гл. точка на конституцията привилегия за две от множеството вероизповедания в България. Този закон се приема въпреки, че в Европа, а и в други страни има утвърдени форми на държавно финансиране на вероизповеданията, които са ефективни и не нарушават равната дистанция на държавата от всички религиозни деноминации”.По темата може да се пише още много и дълго, но по-важно е да се прецезира добре от онези, в чиито ръце сме поверили да разпределят справедливо държавните харчове. Защото, Библията ни учи, че „Бог е вездесъщ”, а в Корана пише - „Сведущ е Аллах за вашите дела”.../Новини

perfumeshop.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени