Coca Cola

9 от 10 пожара запалени от човешка ръка

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 239 | Брой коментари 0
07:24 04.09.2019

Над 90% от пожарите, възникнали на територията на страната от началото на тази година, са причинени от човешка дейност. Това обясни пред „Монитор“ главен инспектор Стефан Стефанов от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

От началото на тази година има над 39 600 сигнала за пожари, което е с 11 400 повече от сигналите за същия период на миналата година. Като причина за значително повишилия се брой пожари Стефанов изтъкна високите температури и засушаването на растителността, както и безотговорността на хората от сектора на селското стопанство, които не спазват нужните мерки за сигурност. Причинителите на пожари палят огън на открито и при наличие на вятър посоката и фронтът на пламъците се измества, което причинява пожари, които често са неконтролируеми.

Само за последната седмица има получени 2000 сигнала

Това се дължи на изместването на пожароопасния сезон. Ако преди години опасно горещите месеци са били юли и август, то тази година предпоставки за опасно време има и за по-голямата част от месец септември. В резултат от хладното време и валежите през пролетта и ранното лято, има интензивна растителност, която се изсушава през горещите месеци и създава предпоставки за възникване и разпространение на пожари. Именно произшествията, възникнали сред природата на труднодостъпни места, са сред най-трудните за овладяване. Такъв фронт изисква и охлаждане, за да могат огнеборците да достигнат до огъня. Работата на терен е тежка, тъй като наличието на вятър и промяната на разпространение на пламъците усложняват обстановката.

„Това са едни трудни моменти, предизвикателство за хората, за да докажат, че са загрижени за природата и за хората“, коментира главен инспектор Стефан Стефанов./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени