8 български града със замърсен въздух

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 06.11.2017 | Прочитания 469 | Брой коментари 0
11:43 06.11.2017

През изминалата седмица най-високи показатели за замърсяване на въздуха са отчетени в Горна Оряховица, съобщи NOVA.

В три квартала на София също са отчетени стойности над нормата на замърсяване, а също и във Видин, Смолян, Пловдив и Шумен.

Зимата въздухът е по-мръсен, заради отоплението на твърди и течни горива, неблагоприятните метеорологични условия, сред които и мъглата.

В малките населени места основният замърсител е отоплението, в големите градове – транспортът.

Като цяло най-замърсените градове са Видин, Монтана, София. Най-чистите населени места са Девня, Димитровград, част от Варна.

Очаква се пикът на замърсяването да е през декември и януари.

В началото на този месец София, заедно с още 8 европейски столици - Рим, Париж, Амстердам, Мадрид, Копенхаген, Виена, Брюксел и Хелзинки, настоя за въвеждане на единни мерки за намаляване замърсяването на въздуха от транспорт.

В общо писмо, изпратено едновременно до Съвета на ЕС и до Европейската комисия, кметовете на тези столици поискаха предприемане на конкретни, единни мерки, които да намерят и отражение в националните законодателства.

Три са основните действия, за които кметовете настояват:

- До края на 2017 г. да бъдат въведени задължителни автомобилни тестове на европейско и национално ниво, както и строг надзор от организациите, отговорни за контрол върху тестовете на емисии на превозните средства на национално ниво.

- Да се изработят общи стандарти за допустимите емисии на въглероден диоксид с хоризонт 2025 г. и 2030 г., като целта е постепенно намаляване на емисиите от конвенционални превозни средства и широко въвеждане на превозни средства с нулеви емисии, в т.ч. от автомобилите.

- Да се допълнят съществуващите регулации за въглеродни емисии от автомобили, със задължителни цели за продажба на превозни средства с нулеви емисии, като се осигури Европейски пазар за нулеви емисии./Vesti.bg

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени