Lotus homes

60 000 седмокласници се явяват днес на изпит по български език

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 177 | Брой коментари 0
06:43 15.06.2020

 

Близо 60 000 седмокласници се явяват на националното външно оценяване по български език и литература, което се провежда днес от 9.00 часа.

Изпитът ще се проведе в 6 900 зали на 1 716 училища в страната при спазване на противоепидемичните мерки. Още вчера класните стаи бяха дезинфекцирани и запечатани. Днес те ще бъдат отворени малко преди учениците да влязат в тях. Също както на държавните зрелостни изпити за абитуриентите, и на НВО-то учениците ще трябва да носят маска, а на входа ще се мери температурата им. Ако е висока, те ще се връщат вкъщи. Училищата с над 100 деца, които полагат изпит, трябва да осигурят най-малко два входа за достъп до сградата.

Външното оценяване по български език и литература се състои от два модула - първият продължителност 60 минути, а вторият - 90 минути. Знанията на седмокласниците ще се проверяват чрез тест с общо 26 задачи.

Заради извънредното положението, заради което на учениците се наложи да учат дистанционно, тази година МОН реши да не включи някои от темите в изпита. В тестовете по български няма да се включват темите за сложно съставно и сложно смесено изречение, както и произведенията "Бай Ганьо пътува" (Алеко Константинов), "Неразделни" (П. Славейков), "Заточеници" (П. Яворов), "По жицата" (Й. Йовков) и "По жътва" (Е. Пелин). Изпит по желание в края на 7-и клас по чужд език тази година няма да има.

На 17-и юни, сряда, ще се проведе националното външно оценяване на учениците от 7-ми клас по математика./Сега бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени