59% от територията ни ще е демографска пустиня до 2013 година!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 447 | Брой коментари 0
16:15 18.10.2018

59% от територията на страната ни ще се превърне в демографска пустиня до 2030г., показва анализ на експерти. Понятието се използва за населено място, в което жителите на кв. км. са под 10 души.

Тенденцията за намаляване на гъстотата на населението е започнала още през 2001г., като в момента застрашена от обезлюдяване е 23% от територията у нас. Това са Северозападна България, Централна Стара планина и Предбалкана и Краището. От процеса на обезлюдяване първи бил засегнати планинските и прериферните територии на страната. В следващите 12 години от картата на България се очаква да изчезнат между 880 и 970 населени места. Обезлюдяването от своя страна влияело и върху регионалното развитие, пространственото планиране и инфраструктура, анализира доц. д-р Надежда Илиева, ръководител на секция „Икономическа и география геофизическия институт при БАН. В 20 на сто от градовете и селата пък се очаква населението да е извън трудоспособна възраст, подчерта още Илиева./Монитор бг

mycomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени