40 години от полета на Георги Иванов - първият български космонавт

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 195 | Брой коментари 0
07:44 10.04.2019

Днес се навършват 40 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. На 10 април 1979 г. в 20:34 часа (московско време) е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб "Союз-33" с международен екипаж - командир на полета Николай Рукавишников и космонавтът-изследовател Георги Иванов.

По повод годишнината генерал лейтенант Георги Иванов ще бъде посрещнат тържествено в родния си град Ловеч. На Алеята на космонавта ще бъде открита паметна плоча за неговия полет.

За БНР Георги Иванов каза, че за постигнатото трябва да се отдаде заслуженото на българските учени и специалисти, "които създадоха българската програма, създадоха прибори и системи за 27 космически експеримента, както и за техните последователи, които днес работят в Института за космически изследвания и технологии, въпреки мизерното им заплащане".

Приносът на българските учени е голям в Космоса. 1981 година българските учени и изследователи създадоха апаратура за два големи космически кораба, добави Иванов.

А в София  по повод бележитата годишнина ще се съберат първите космонавти от пет европейски страни, които заедно със самия Георги Иванов ще разкажат за нея тази сутрин в зала "Иван Е.Гешов" на БАН. Във фоайето на Академията ще бъде открита фотоизложба с кадри от подготовката и полета на българския космонавт. За юбилея ще бъде валидирана и специално отпечатана и пощенска марка./Новини бг

mycomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени