28-годишен мъж прави приют за бездомни - преди нямало какво да яде, сега помага на бедни

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 14.02.2018 | Прочитания 715 | Брой коментари 0
08:08 14.02.2018

28-годишен пиар специалист с малък бизнес иска да направи първия частен приют за бездомници в с. Брестник. Там безплатно ще настанява бедни хора.

Пловдивчанинът Димитър Навущанов и приятелят му Иван Команов, световен вицешампион по карате киокушин, взели под наем за 3 г. бившия спортен клуб в селото. Мислели да ползват помещението за склад. С ръководството на читалището, в чиято сграда се намира, бил подписан договор за 115 лева наем. Пространството е около 300 кв.м и на Навущанов му хрумнало, че част от него може да стане приют.

През 2015 г. младият мъж основал фондация на свое име, която се грижи за хора в неравностойно положение. С нейна помощ в старчески дом са били настанени няколко пловдивчани, които спели на централната жп гара. Навущанов и негови съмишленици им съдействали да получат лични документи и пенсии.

“Исках да направя нещо повече за бедните и бездомните, да им осигуря топлина и уют. Самият аз имах период в живота си, когато бях изпаднал. Родителите ми не можеха да ми помогнат. Всеки ден се чудех какво ще ям, ще успея ли да си платя тока и водата”, обяснява Навущанов. Той успял да си стъпи на краката и тогава решил да помага на други страдащи.

“В Пловдив бездомниците са много. Общинският приют и кризисният център са с общо 20 места и в тях не могат да бъдат настанени всички, които се нуждаят от покрив през студените зимни месеци”, казва младият мъж. Идеята му била подслонът в Брестник да поеме част от нуждаещите се от Пловдив. Затова започнал ремонт в читалището в Брестник. Със собствени пари и на дарители боядисал една от стаите, поставил вътре мокет, 7 легласъс завивки и гардеробчета. Намерението му е да прекара телевизия и интернет. Оборудвал е баня с тоалетна. За строителните дейности и обзавеждането са похарчени няколко хиляди лева. Според Навущанов има капацитет за още 23 места.

“Условията не са лукс, но хората без дом ще са на топло и ще могат да се изкъпят”, казва той. Провел е вече предварителни разговори със зам.-кмета на Пловдив Георги Титюков и шефа на дирекция “Социално подпомагане” Веселина Ботева, които му обещали подкрепа.

“Община Пловдив изразява готовност за сътрудничество при реализиране на идеята на фондацията на Димитър Навущанов за създаване на частен кризисен център”, се посочва в становище на Титюков.

Проектът обаче е безпрецедентен за страната и трябва да бъде облечен в законова форма. Навущанов признава, че без помощта на институциите не би могъл да осъществи намерението си. Идеята му е подслонът да се издържа с публично-частно партньорство. След като в Брестник обаче се разчуло, че ще докарват бездомници от Пловдив, младият мъж бил подложен на ожесточена атака.

“Жители на селото ми се обаждаха по телефона и ми крещяха да се махам, че няма да допуснат да се отвори приют”, разказва Навущанов. От полицията потърсили него и съдружника му Иван Команов за обяснения, тъй като получили сигнал, че в подслона са настанени клошари, въпреки че такива няма.

Част от местните са започнали подписка срещу приюта Те се страхуват, че по улиците ще плъзнат съмнителни хора и ще започнат да безчинстват. Други пък смятат, че идеята е благородна и трябва да я подкрепят.

“Има клошари, които са на улицата, тъй като са прокудени от децата си. Други са жертви на различни престъпни схеми. Загубили са домовете и земите си. Те не са бандити. Никой не е застрахован, че няма да изпадне в подобно положение”, смята Спас Ганчев. Така мислят и приятелите му Павел Папазов и Андрей Парпузов.

“Чувствата ми са смесени. Съчувствам на тези, които са без покрив, но в същото време съм майка и се притеснявам, защото често сред бездомниците има мошеници, крадци и изнасилвачи. Няма да съм спокойна, когато детето ми се прибира от училище”, посочва Деница Линева.

Навущанов признава, че не е очаквал подобна гневна реакция от брестничани и се оказал неподготвен за нея.

“Болно ми е, че се надигат срещу беззащитни.

Явно не си дават сметка, че биха могли да са на тяхно място, обяснява младият мъж.

Кметицата на Брестник Елена Проданова отказа коментар с аргумента, че не била запозната с темата. Председателката на читалището Стоянка Павлова е пуснала докладна до община “Родопи”. В нея твърди, че не е предупредена от наемателя на бившия спортен клуб за намерението му да отваря подслон.

“Помещението е отдадено за склад. Арендаторът е длъжен да ни уведоми за всяка промяна, но не го е направил. След като действа по този начин, може и да му прекратим договора”,

отсече Павлова. По думите ѝ много хора от селото заявили, че са категорично против частния приют, в който да се настаняват бездомници от Пловдив.

“Да си ги прибират в града. Защо ще ни ги карат в Брестник?”, възмущава се и секретарката на читалището Стоянка Шопова.

Кметът на община “Родопи” Пламен Спасов заяви, че не е бил информиран за подслона. “Чудно ми е как някой изведнъж решава, че ще отваря частен приют в подземието на читалище, и не го съгласува с компетентните органи - пожарна, здравна инспекция, полиция. По принцип това е благородно начинание, но не се прави така. Защо Навущаванов води разговори с община Пловдив, а не с “Родопи”, след като Брестник е на наша територия?”, питаСпасов.

Той смята, че проектът не може да бъде осъществен. Една от причините е, че подземното помещение в читалището не било подходящо за такава цел. Според него изходът от ситуацията е или Навущанов да продължи да ползва помещението за склад, или да го напусне.

Младият пловдивчанин е изненадан от твърдия отпор срещу проекта му, но не се отказва да го реализира.

“В момента оборудваното помещение в Брестник стои заключено. Ако в селото не искат подслона, ще преговарям с управата на Пловдив за предоставяне на общинска сграда в града”, посочва Навущанов.

Зам.-кметът по социална политика Георги Титюков обаче не е убеден, че ще може да се намери свободен имот за тази цел, тъй като под тепетата няма излишни./Източник: 24 часа

Perfumes

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени