Coca Cola

24-часовият работен ден и трудът да си приемен родител

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 09.09.2019 | Прочитания 467 | Брой коментари 0
07:19 09.09.2019

Да си приемен родител не е лека задача, то е мисия, кауза, зад която не биха застанали много хора. Отговорна задача, от която зависи един човешки живот.

Да си приемен родител означава да се грижиш за детето или децата, които ще живеят с теб, като собствени, осигурявайки им всичко необходимо за спокойното им израстване. Също така ще трябва да ги възпитавате, а понякога това ще е много трудно. Оказва се, че тази нелека работа не е законово уредена, излиза, че хората, които са избрали да са приемни родители, нямат право да излизат в отпуск, да са в болничен, нито да се регистрират в бюрата по труда, защото договорите им не са трудови. Така остават без обезщетения, дори когато се наложи да се лекуват, в резултат на което децата се извеждат от дома им.

Въпреки многобройните настоявания на Националната асоциация за приемна грижа този проблем да бъде решен, засега ефект няма. Преди години приемните родители предоставяха услугата по силата на трудови договори, но те бяха сменени с граждански с аргумента, че трудът им не е специфичен към трудовите правоотношения. Така приемните родители бяха лишени от осигурителни права. Това е поредната дупка в системата, която ни лишава от кандидати за приемни родители, защото интерес при сегашните условия проявяват само пенсионерите, защото те нямат нужда от трудови договори. Става така, че вместо да се насърчават младите хора, да се търсят варианти да се обучават и развиват за приемни родители и да им се предоставят допълнителни социални услуги, те са работници на временни социални договори, които не дават никаква трудово-правна сигурност. Необходимо е да се направят промени и да бъдат признати договорите им за трудови, защото те не са на 8, а на 24-часов работен ден!

Защо да не се помисли и за това да се провеждат допълнително обучения с цел повишаване на квалификацията, да се помисли и за това как да бъдат привлечени повече педагози и психолози, които да бъдат приемни родители, защото често децата, настанени в приемно семейство, са в сериозно емоционално и психическо състояние, което изисква подходящ метод на работа. В същото време според Александър Миланов от Асоциацията за приемна грижа 80% от децата, изведени от дома и настанени в приемни семейства са жертва на насилие, което е стряскащо. Приемното семейство е това, което помага на детето да преодолее травмата и да получава адекватни родителски грижи, затова е важно хората, извършаващи тази дейност за децата в риск, да бъдат оценени и поне равни с всички полагащи труд. В противен случай ще се запази негативната тенденция у нас да има само 2300 приемни семейства./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени