mycomputer.BG

22 май 2012: 8 секунди трус, който обърна живота в Перник!

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 22.05.2020 | Прочитания 2802 | Брой коментари 0
07:25 22.05.2020

8 години вече перничани си спомнят 22 май 2012 като ден, който обърна живота на хиляди. Стотици платиха сериозни материални щети. Единственото добро в целия нощен ужас беше, че се разминахме без жертви. Дори пернишкия фолклор роди онзи виц, че Рихтер бил с винкели!

Земетресението беше регистрирано в 3 часа през нощта на 22 май 2012 година. То беше с магнитуд от 5.8 по скалата на Рихтер. След земетресението последва серия от вторични трусове.

Уплашени хората действаха панически. Много от тях запалиха автомобилите си и напуснаха града. Почти целият град изкара нощта на открито.

Официалната статистика след труса:  хиляди къщи с пропаднали покриви, счупени прозорци, напукани стени. Единият от котлите на ТЕЦ "Република" в Перник се срути наполовина, високите комини на заводите бяха напукани. Стената на язовир "Студена" издържа въпреки силното земетресение.

Държавата тогава отпусна средства само за най пострадалите, много хора взеха социалните 325 лева, които на фона на пораженията изглеждаха смешни. В Перник се извървиха куп политици и държавници, които цъкаха с език и обещаваха помощ.

Въпреки това много домакинства останаха без помощ и всеки се оправяше както може. Повечето панелни блокове има следи от труса.

Земетресението в Перник според специалистите било феномен. Според хората – сигнал да се стреснем и да се променим към по-добро! Само наивниците вярват, че това е така.

Всяка година перничани правят молебен за здраве, такива молебени се правят и в други населени места пострадали от природното бедствие. И се надяват този ужас да не се повтори.

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени