mycomputer.BG

2019-а от А до Я

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 808 | Брой коментари 0
08:52 29.12.2019

Речник на годината, в случай че сте я проспали или нямате фейсбук

 А като Апартаментгейт. Скъпият на сърцето ни Цветан Цветанов се сдоби с евтино жилище, толкова голямо, че изчезна в него. Както се движеше из коридорите на властта, взе, че сви настрани и неочаквано се озова заключен при останалите скелети в гардероба. Пардон, ГЕРБероба. Същата съдба сполетя и Цецка Цачева, която дори в този скандал беше второстепенен персонаж, както обикновено.

 

Б като БрекзиД. Англичаните искат да влязат в ново състояние през изхода. Отчаяно дърпат врата, на която пише „бутни“. Цвета Караянчева, която замести по растителна линия Цецка на могилата на Народното събрание, обобщи находчиво ситуацията. Никога не си признавай неволна дребна грешка, докато не я превърнеш в едра умишлена глупост. Но и това не е изход въпреки напъването.

 

В като Волен. Лидерът на АТАКА щурмува БНТ, защото много държеше да тече в национален ефир. Не беше пил и не го допуснаха. Преди това си изля душата в „Референдум“ и дълго бърсаха след него. Ще бъде запомнен с напредничавата идея за анализ на задните части на кандидат-кметовете. Както и с предложението за физическо взаимодействие с Джамбазки, вероятно за да извърши сам анализа.

 

Г като Грета. Антициклонът на невръстната активистка се отрази бурно и на родния климат. Ние подобно поведение бяхме виждали само по линия на климактериума. Бързо се адаптирахме и вече я наричаме само с първо име, както се полага на всеки изпълнител, свързан с любимата ни Планета. Свръхдраматизирането винаги е било част от пубергрета, но и това е до време. Никоя промяна не трае вечно.

 

Д като Дракарис. Политически термин, при който решението на един проблем е с пъти по-проблематично от самия него. Например ако „Демократична България“ не може да излъчи свестен кандидат за кмет, е необходимо да бъде изпепелена из основи. Играта на тронове е виновна. Иначе в сериала белите бродници повториха съдбата на НДСВ навремето. Внезапно си отиде царят им и те също сдадоха багажа на мига.

 

Е като Есе. От опит глава не боли. В сайта на bTV помолиха хората да напишат есе, за да получат къща, и те се юрнаха, все едно са Цветан Цветанов. Уви, както и в традиционната ни проза, кой знае какви върхове не бяха постигнати. Формално „ЕСЕ“ също е есе, но е твърде кратко за литературния ни вкус. Пък и е пълно с твърде много символизъм по смисъла на Караянчева. НаЕСЕление, сър, какво да го правиш.

 

Ж като Жаба. Беър Грилс посети България и вместо да се срещне с Бойко Борисов, както си му е редът, забил се в Рила и изял жаба. Жабата уж била защитена, но той я хакнал като НАП. Грешка; не хакнал, а хапнал. После изял и смок. Еми така е, като няма достатъчно построени капанчета. Това по морето е изключено да стане. Ама че хранителен режим има тоя. Все съмнителни неща: жаби, смокове. Утре и на кренвирш ще посегне.

 

З като Зидаров. Илюстрациите на Хари Потър се оказаха магически. Превърнаха се във философския камък на народното изкуствовъдство. Артистични мъгъли изплуваха от мъглите и настояха художникът най-после да се научи да рисува както те искат. Размахаха пръчици и изрекоха заклинанието „соц“. То е чудотворно. Настъпи кратък и шумен БрекЗиД, но е късно и за тоя символизъм или каквото е там.

 

И като Избори. Процес, в който ако не можеш да избереш свой кандидат, трябва да избереш чужд, но да изглежда все едно не е, че да не се чувстваш като пълен глупак. Объркахте ли се? Не сте само вие. Никак не е лесно, понеже изборът не е кой знае колко богат. Забогатява чак като бъде избран. Тази година беше добавен и сексуален нюанс в кампанията. Голяма част от избирателите се усетиха насилени повече от обикновено.

 

Й като Йорданка. Големият победител се нарича Йорданка Фандъкова. Тя показа, че жителите на София са консервативни по дух и предпочитат някой, за който се знае, че не умее да харчи, отколкото някой, за който не се знае умее ли. Големият губещ се казва Йорданка Михайлова. Тя също показа доста. И там всичко излезе по-скъпо от планираното, но спокойно, паметта ни е къса. И мека.

 

К като Контрапротест. Обратното на проконтратест. Нямаше как да се мине без този елемент на гражданската реакция; пардон – редакция. Гешев така се отрази на климата, че за една бройка да го сложим на буква Г вместо Грета. Имахме такива, които са против него и такива, които са против тия, които са против. Противна работа, може би затова нямаше кой знае колко кандидати за тоя пост. Липсата на избор също е по избор.

 

Л като Лични данни. Изтекоха през НАП, защото „Поливни системи“ не пропускат и капчица. Все още се търси виновникът, понеже доказателственият материал е все едно рисуван от Любен Зидаров. Иначе всички пуснахме по един есемес и разбрахме, че имаме неправомерно изтичане. Най-после да сме от имащите! Най-после жадуваното национално обединение. При това на личности.

 

М като Меценат. Така нарекоха предизборно г-жа Фандъкова, терминът произхожда от „мед с цена“. И ние меценим културата; вижте, че няма тема, по която да не дадем артистична оценка. Помните, че масово ожалихме Нотр Дам – един от френските културни паметници, който не беше разрушен умишлено тая година, а по-скоро неволно. За умишлено разрушени неща не ни пука особено.

 

Н като Норвежци. Тайнствена народност, съществуваща в народните поверия основно да дебне децата, за да ги отнеме. Движат се на групи, сам норвежец по нашите земи е рядко природно явление. По стара скандинавска традиция най-застрашени са мургавите. Но хората с право изпитват притеснения. Ако някой ще прави децата емигранти по неволя, искаме това да сме си ние, не чужденците.

 

О като Осми. Седем. С помощта на осмоза Слави и седемте сценаристи преминаха мембраната на bTV и сега имат своя собствена шоу-телевизия. Имат й партия, но нямат такава. Отказаха им регистрация от несъществуващата държава. Може би трябвашe да я сертифицират по БДС, нали й викат „продукт“ и без това. Единствено срокът й на годност е неясен, ама то не само тоя артикул е с подобен проблем.

 

П като Папа. Франциск дойде в България, за да отслужи обща литургия за световен мир. Баш в деня, в който показваме бойната си техника. Господ и без това видя, че не сме способни на конфликт. Пък и силата на нашата Православна църква не е в общи молитви за мир, а в тържествените инфраструктурни водосвети. Иначе папата успя да спечели сърцата на либералите ни, но те са толкова разбити, че има по парченце за всеки.

 

Р като Работа. Работа. Работа. Надсловът, който оправдава всяка сътворена глупост. Почти не се прави разлика между тая работа и оная. Голяма работа, ще кажете, и ще сте прави. Ако Господ наистина беше българин, нямаше да почива. Но сигурно щеше да слее празниците и да си вземе дълго отсъствие. Може и по болнични. Нали Бойко каза да се плащат всички дни, без изключения. Само Папата още не е наясно с тая работа.

 

С като Суши. Една репортерка с аромат на ориз и риба доплува до Кобрата, той я целуна, но тя не му изпълни желанието. Или може би го изпълни, не знаем всички подробности от афтърпартито. В крайна сметка целувката излезе солена, но какво да очакваш от такъв деликатес? Честта й беше защитена с актуализация на цената. Евтиното винаги излиза по-скъпо. Кубрат и Андреа вече не са двойка, макар да са една категория.

 

Т като Тиган. Това, на което майка ви ще се радва по-малко, в сравнение с внуче. Поне според авторите на кампанията за насърчаване на възпроизводството. В резултат на тигана беше насърчена главно феминистката страст. Показаха се нови адженди и стари сутиени. За пореден път се видя, че деца можем да направим сравнително лесно, но възрастни много трудно произвеждаме.

 

У като УНСС. Да не се бърка с УНЕС и ЕСЕ, макар че дава подобен образователен ценз. Новината, че е пред фалит, се оказа спекула. Но кой друг да владее финансовите хватки, ако не хората, обучили толкова много манекенки и журналистки. Специални адмирации към врачанския филиал на ВУЗ-а, където е завършила новата членка на СЕМ. Балът й, уви, не е стигнал да работи на друга нива, освен медийната.

 

Ф като фини прахови частици. Замърсители на въздуха и мислите от общ характер. Образуват се при изгаряне на различни материали, а знаете ние как горим във всичко. Най-забележими са в мъгла и при липсата на по-пиперливи теми. Г-жа Фандъкова се бори с тях като истински меценат. Оставя ги на вниманието ни да им се насладим, докато не се смени експозицията. Или не задуха. Вятър работа; работа; работа.

 

Х като Хазарта. Ицо, разбира се. Вие за Националната лотария ли си помислихте? Или за Efbet? Христо Петров пусна нов албум, който показа на всички как се прави, а на някои и как не се прави. Една отрудена самоковска вечеринка му коства малко от харизмата на бунтар, но няма страшно, с повечко работа ще му произведем още. Ако не – ние имаме в излишък, ще му предадем на човека. Нищо че е по-евтина от неговата.

 

Ц като Циганче. Тази година Азис реши да адресира с творчеството си етническата толерантност, след като накара Рут Колева да участва в клипа му. За горене на гуми и норвежци нищо не се споменава в парчето, което показва, че циганите се вълнуват главно от любов и възпроизводство, при това без специални кампании с тигани. Остана само недоумението, че толкова едрогабаритен артист се нарича с умалително. Миличкият!

 

Ч като Чернобил. Съветският Дракарис. Мини сериал за най-голямата заплаха за живота на планетата (и нашия в частност), преди Грета да ни предупреди, че има нова. Ние сме твърде чувствителни към тази авария, особено що се отнася до телевизионното й отразяване. Писнало ни е руснаците да ни лъжат. Ако ще бъдем заблуждавани художествено, поне нека да е от НВО.

 

Ш като Шабла. Морето там изхвърли кокаин, който веднага превъзбуди народното въображение, за сметка на това на разследващите. Те казаха, че стават такива работи, морето крие своите тайни и призоваха да не ги търсим. Не е наша работа, други се прехранват с това. Късно. Шегите вървяха на едро и дребно, кой колкото успее да пласира. Най-изтъркана беше тази с прогнозата за цената на цацата. Цацаров не коментира.

 

Щ като Щати. Съединени, американски. Президентът Тръмп се срещна с Беновска, тя пък е на щат при Борисов. Добре сме с презокеанските ни партньори, щат ни, пак ще гушнем Херо Мустафа от кеф. Този път ни сбъркаха с Белгия, което само говори за европейския ни напредък. Бели кахъри са това, Тръмп хареса Бойко може би дори повече от белгийската овчарка, която беше в Белия дом същия ден. Верно сме голяма работа!

 

Ъ като Ъъъъ. Мая Манолова все така продължава да започва изреченията си, но вече в качеството на борец срещу статуквото. Има чисто нов граждански проект и дори да е била крива някога, се изправи. То кой крив, кой прав – тия неща никога не стават ясни навреме. Освен в „Демократична България“, където всички са криви на всеки, но в същото време дълбоко в себе си се имат за прави. Еми с толкова поправителни как да е?

 

Ь като Ьемонт. Добре де, ще го оправим, щом е наопаки. Само който не работи, той не греши. Махнаха перките по Графа, понеже те вече изиграха своята историческа роля да спънат двама-трима за дузпа. Сега градоустройствената съвест снижи поглед и вече не одобрява по-маргинални издънки, които се дължат изцяло на лошото наследство, което кметът Фандъкова завари.

 

Ю като Юнаци. Българи, юнаци. Това са феновете, които стоически издържат представянето на националите по футбол. Англичаните ни обвиниха в расизъм, а ние сме жив пример за спортна толерантност. Целта ни е международно равенство, но обикновено нас ни бият. Не национален, а либерален футболен отбор си имаме. Уви, Боби Михайлов го отнесе, но според мен вече го е преглътнал, забравил и пак ще си налее.

 

Я като Яд. Или ядене. Зависи вас ли нещо ви изяжда или вие него. Все си намираме какво да дъвчем и предъвкваме. Всяка тема е подходящ залък за устата ни. Понякога ни ги сервират изневиделица, друг път сами сме си ги надробили. Голямо хранене пада на всички подред. Което е само белег за повишения стандарт на живот. Вие помните ли едно време как хората във фейсбук нямаше какво да ядат?!/ Драго Симеонов / burgas-podlupa.com


 

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени