18-годишно момче с дробове на 70-годишен мъж. Заради е-цигарите?

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 546 | Брой коментари 0
00:38 16.09.2019

Миналият месец 18-годишният Адам Хергенредър влиза по спешност в болница. От близо година и половина той има един лош навик – постоянно да пуши електронни цигари.  Той е един от многото случаи на хора, разболяли се от новата болест, свързана с вейповете, която взе няколко жертви.

Адам едва не умира. Успява да пребори болестта, но според докторите дробовете му вече са като на 70-годишен мъж.

"Стряскащо е като си помисля, какво това малко устройство причини на дробовете ми“, казва  Хергенредър пред CNN.Експертите все още не знаят какво точно причинява мистериозното заболяване. Едно е ясно – хиляди млади хора в САЩ са получили усложнения в следствие на електронните цигари. За това те искат повече регулация, а администрацията на Тръмп вече взима мерки. Те планират да забранят различните вкусове за електрони цигари и да оставят само този на тютюн.

Повече от една четвърт от учениците в САЩ използват електронни цигари. Най-често с вкус на ментол, плодове, алкохол и дъвка.

Преди да влезе в болница Адам е тренирал борба. Но сега се притеснява, че дробовете му няма да се възстановят на 100% и за него вече е свършено със спорта.

"Това е много физически спорт, а дробовете ми могат да не успеят да издържат на това напрежение... Това е тъжно“,  казва Хергенредър.

Според повечето проучвания, тийнейджърите мислят, че електроните цигари са много по-безопасни от нормалните. Това било и мнението на Адам. Любимият му вкус бил на манго.

"Започнах да пуша електронни цигари, за да се впиша, защото всички го правеха. Нямаше вкус на истинска цигара. Беше вкусно“, разказва Адам. Той признава, че на някои места не са му искали лична карта, когато си купувал течности. Пушил всяка сутрин, а след това кашлял.Момчето отишло и по-далеч - от свои приятели или дилъри, той взимал тетрахидроканабинол, основното вещество в марихуаната. След време започнал да трепери, без да може да се контролира. После се появило и повръщането.

"Повръщах постоянно в продължение на три дни. След това отидох на педиатър“, спомня си той. Първоначално докторите не свързват симптомите на Адам с пушенето на електронни цигари. Дали му медикаменти, които не помогнали. Повръщането продължило. Тогава той признал, че често пуши. Лекарите правят снимка на белия му дроб. Тогава виждат щетите, нанесени от цигарите по него.

"Ако знаех какво ще причини на тялото ми никога нямаше да го докосна. Но не бях достатъчно образован“, признава момчето.

Адам изважда късмет. Приет е в болницата навреме. Само два или три дни по-късно белите му дробове щяха да се сринат напълно.

Сега той си е вкъщи. Но все още му е трудно, дори да качва стълби, тъй като се задъхва./Днес бг

 

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени