mycomputer.BG

15-годишно момче в мозъчна смърт спаси пет човешки живота

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 742 | Брой коментари 0
07:42 30.07.2021

15-годишно момче от Пловдив в мозъчна смърт даде шанс за живот на петима души. Двама мъже на 46 и на 56 години претърпяха успешни бъбречни трансплантации в Александровска болница в София. Белият дроб и сърцето на донора бяха предоставени по линия на Евротрансплант, като операцията беше извършена в университетската болница "Свети Георги" от германски екипи от Мюнхен и Берлин.

Четвъртият спасен е 44-годишен мъж, на когото беше извършена чернодробна трансплантация във ВМА в София. Трансплантираният е бил с остра чернодробна недостатъчност. Тя се е развила от медикаментозен токсичен хепатит след проведено лечение за Covid-19. Сложната операция, извършена по спешност във вторник срещу сряда, е продължила 6 часа. Тя е осъществена от екипа на проф. Никола Владов.

Според проф. Владов ваксинацията би предотвратила тежки случаи като този.

Екипът на ВМА изказва благодарност на колегите си от Университетска болница "Св. Георги" в Пловдив и на близките на донора./Лупа бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени