15 годишен извади кръста от ледените води в село Кладница

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 483 | Брой коментари 0
17:34 06.01.2018

Тридесет души  влязоха в ледените води в село Кладница по повод християнския празник Богоявление.

Кръстът беше изваден от 15-годишния Йордан Йорданов, най-малкият участник в ритуала.

Разпятието беше хвърлено от отец Илия в река Кладнишка, в местността Йордан, под манастира Св. Николай Мирликлийски Чудотворец. Обичаят, съхранен през годините, е сред най-големите атракции.

Кметът на  Кладница Васил Мирчев поздрави участниците и жителите на селото.

"Хубаво е да запазим тази българска традиция. Това показва, че българският дух е жив и ще пребъде. Благодаря на смелите момчета, които нищо не ги спря и влязоха в студената вода", сподели Мирчев.

В организацията на празника се включиха момчета от пернишкия ръгби клуб "Валяците", които за пореден път доказаха и показаха мъжкия си характер. На празника беше раздаден и курбан за здраве от манастира.

Православната църква празнува днес Богоявление – Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината.Според библейската легенда на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб.Той има най-древен произход сред празниците на православната църква. Наричан е още Кръщение Господне и Йордановден, а в различни места на страната – Кръстовден, Водици, Водокръщи.

Perfumes

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени