15 000 лева глоба на "Топлофикация" Перник за замърсяване на въздуха

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 05.06.2018 | Прочитания 450 | Брой коментари 0
11:32 05.06.2018

“Топлофикация - Перник” е глобена от районната екоинспекция с 15 хиляди лева за замърсяване на въздуха и решението е потвърдено от съда [1, 2]. То е окончателно и не подлежи на обжалване. Санкцията е наложена в следствие на сигнал по телефона на РИОСВ, който става причина за проверка. Установява се, че ТЕЦ “Република” изпуска отпадъчни газове през комин 1, който не е снабден със сероочистваща инсталация, което е неспазване на комплексното разрешително.

Случаят е показателен за две неща — когато гражданите се задействат, случва се и контролните органи да откликнат. Тромавите процедури често са причина хората да се отказват да сезират. Вредната мисъл, че нищо не зависи от тях се превръща в основа на апатичното съжителство с всякакви безобразия. Малко по малко клишето “бездействието на институциите” се превръща в извинение и за бездействието на хората. Най-лошото в случая е, че си вкарваме автогол — дори да се установи замърсяване при проверката, на нарушителя му се разминава по-леко, тъй като липсата на сигнали кара институциите да решат, че нарушението е еднократно. Един вид, всички знаем, че нарушителят ни трови, но няма доказателства. Това не е изключение, случва се непрекъснато в практиката ни.

Налага се спешно всички да се разделим с вредната мисъл, че нищо не зависи от нас и да настояваме за чистия въздух, който е наше право. Както показаха данните, изнесени от на инициативата на лекари и медицински специалисти "София без маска", изключително високата преждевременна смъртност заради смога от около 10 хил. души годишно() ни поставя на челно място сред страните членки в тази класация. С други дими, ако не слушаме еколозите, нека поне послушаме лекарите — "Трябва да действаме сега за по-добро качество на въздуха и ще търсим незабавни краткосрочни мерки, които могат да окажат позитивен ефект върху здравето", заяви пред журналисти д-р Александър Симидчиев, председател на изпълнителния борд на асоциация "Въздух за здраве"./greenpeace.org

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени