141.63 лева става социалната пенсия у нас! Хиляди живеят с такава сума на месец!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 168 | Брой коментари 0
07:20 28.05.2020

 

С малко под 9 лева ще бъде увеличена социалната пенсия за старост от 1 юли. Това реши  Министерският съвет, който гласува постановлението по предложение на Министерството на труда и социалната политика. Така минималното възнаграждение, което държавата отпуска на хора над 70-годишна възраст без достатъчна трудова дейност и осигуряване, става 141.63 лева, или около 4.7 лева дневна издръжка за получаващите я.

Към решението на МС се посочва, че социална пенсия за старост в България получават 133 600 души. Вдигането  ще се отрази и на други социални пенсии, като тези за военна и гражданска инвалидност, за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите за чужда помощ и за ветерани от войните.

Право на социална пенсия за старост имат лицата, навършили 70-годишна възраст, когато годишният доход на член от семейството към датата на навършване на възрастта е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход, установен за страната през последните 12 месеца. Ако искането е направено след навършване на 70-годишна възраст и след изтичане на 2-месечния срок по чл. 94 от КСО, доходът на член от семейството се преценява към датата на заявлението./ economic.bg

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени