14 години от трагедията в българската база в Кербала

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 218 | Брой коментари 0
09:39 27.12.2017

Днес се навършват 14 години от трагичния инцидент в българската военна база в Кербала, когато загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души от контингента бяха тежко ранени.

Те бяха част от българския военен контингент в състава на Многонационалните сили в Ирак. При атентата загинаха майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров.

На 27 декември 2003 г. кола-цистерна се взриви в близост до щаба на българския батальон. Анализът показва, че въпреки че кабината на камиона е обстрелвана и терористите в нея са ликвидирани, цистерната е продължила да се движи, вероятно е взривена дистанционно, като минута преди това базата е обстрелвана с минохвъргачка и гранати.

Българските военнослужещи са проявили висок професионализъм и хладнокръвие и са предотвратили по-големи загуби и разрушения./Новини бг

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени