mycomputer.BG

138 години от рождението на Георги Димитров отбелязаха в Ковачевци

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 719 | Брой коментари 0
09:35 19.06.2020

18 юни 2020г. 18,00 ч. на площада в Ковачевци, Българската социалистическа партия в Ковачевци показа обединение, единство и сила в отбелязването на годишнината от рождението на Георги Димитров. По повод 138-та годишнина от рождението на Георги Димитров представители на Националния съвет на БСП положиха венци и цветя на паметника на героя от Лайпциг в Ковачевци.

По покана на председателя на БСП Ковачевци Венцислав Тодоров и на кмета на общината Васил Станимиров специални гости бяха народния представител Валери Жаблянов, заместник –председателя на НС на БСП Кирил Добрев, общинския председател на ГС на БСП София Калоян Паргов, приятелите на Ковачевци Ангел Найденов и Петър Курумбашев. На честването присъства внукът на Димитров Георги Димитров, общински съветници, кметски наместници, партийни функционери и деятели, жители на Ковачевци.

„Всеки град, всяко село в нашата Родина има свой герой и намира сгоден случай за неговото честване. Нашият герой е Георги Димитров. Той е велик, защото блести със своя принос в българското и световно развитие и ако заради грешките му го отречем и обругаем ще лишим историята от една ярка, колоритна и самобитна личност. Израства като забележителен български и световен политик и теоретик в бурното време, в което живее… суров време, кърваво време. Именно в такова време се издигат и налагат герои а народни водачи, личности със смелост, характер и ум, личности способни да разсекат възела на обществените противоречия щом народните маси се вдигнат за това. Няма българин, който така страстно да е защитил своята Родина, както направи Георги Димитров на Лайпцигския процес - Народ който 500 години живя под чуждо иго, без да загуби своя език и националност….. такъв народ не е дивашки и варварски - бе част от словото на председателя на ОПО Ковачевци Любомир Цветков, за живота и делото на нашия герой.

Пред паметника на емблематичната личност, в знак на признателност към делото му сведоха глави и поднесоха цветя социалистите, след което посетиха и кабинета на 32- рия министър-председател на България. В книгата на посетители Валери Жаблянов написа: „Паметно посещение на Дом- паметника Георги Димитров в навечерието на промяна на БСП към автентичните идеи на социализма.”

Калоян Паргов дари документи и вещи на Георги Димитров, които ще намерят своето ценно място в музейната сбирка. На кмета Станимиров официално бе връчена визитна картичка на Георги Димитров, като секретар на Общинския работнически синдикален съюз, тетрадка на Димитров с упражнения по френски език, от затвора в София през 1918г., портрет на съпругата му, албум за снимки, спомен от посещение в Будапеща, декларация на правителството на Отечествения фронт, обявена от министър-председателя Георги Димитров пред Великото народно събрание 1946г. и др. ценни документи, които музеят в Ковачевци ще пази и ще показва.

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени