mycomputer.BG

120 лв. седмично за лечение на грип вкъщи

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 418 | Брой коментари 0
07:51 04.03.2020

Не по-малко от 120 лева излиза лечението на грип, ако човек го кара вкъщи, установи проверка на „Монитор“.

30 лева броим само за теста, с който се установява заразата. Той не е задължителен и затова не се заплаща от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Докторите се ориентират по симптоматиката дали пациентът е с грип или остро респираторно заболяване.

Дали той е от тип „А“ или тип „Б“ няма никакво значение, лечението е едно и също, поясни завеждащият детското отделение на Инфекциозната болница в София доц. Атанас Мангъров.

Освен теста, ако пациентът е дете и ходи на детска ясла или градина, родителите трябва да броят и 10 лева на педиатър, за да издаде медицинска бележка. Останалите минимум 70-80 лева са за медикаменти, витамини и пробиотици. Ако лекарят прецени, че болният може да развие бактериална инфекция, му предписва и антибиотици, с които сумата удря около 150 лева. В калкулацията не влизат загубите от болнични, които се изплащат месец след като документът бъде получен и обработен в НОИ.

Междувременно стана ясно, че най-популярното лекарство за лечение на грип е изчезнало от аптеките.

От близо месец няма и предпазни маски срещу респираторни заболявания, какъвто е грипът. Те свършиха в аптеките не само в малките, но и в големите градове още в първата седмица на февруари. Еднократно бяха внесени количества от Германия и Турция, но те свършиха за броени дни. Към момента те могат да се намерят в някои малки аптеки, където цената е 1,50 за маска, при положение че само допреди месец тя струваше 3 стотинки. В Пловдив тя удари рекордната цена от 4 лева за брой, но средно цената в града е 2 лева.

„Никога българинът не е купувал толкова много маски. Няма съмнение, че е заради страх от коронавируса“, коментира още магистър-фармацевт Николай Костов и допълни, че усилено хората купуват още дезинфектанти и медицински спирт.

 


 

Coca Cola

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени