Coca Cola

105 550 045 лева е макрорамката на бюджета на Перник, голяма част от средствата са за водната криза

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 380 | Брой коментари 0
13:47 22.01.2020

105 550 045 лева е макрорамката на предлагания бюджет на община Перник, общественото обсъждането на който беше направено днес. При сериозен  интерес.

„Не остана време да говоря по рано за финансовото състояние на общината и да кажа, какво наследяваме. Към 12 ноември, когато новият кметски екип влезе в общината, задълженията са 28 437 985 лева. По разбивка задълженията могат да се видят на сайта на община Перник. Към тези задължения обаче впоследствие се прибавиха нови 4 300 000 лева, които се дължат за отчисления към МОСВ. През четиригодишният минал мандат такива отчисления не са правени и сега ще водим разговори да се търсят начини как по безболезнено да се платят те“ – това каза кметът Станислав Владимиров.

Предложението за бюджет на общината е качено на сайта на общината и всеки може да види точно за какво се предлагат и колко средства.

Основната огромна част от средствата постъпват от МС за решаване на водопроводния проблем в Перник. Кметът беше категоричен, че огромните средства, които са необходими за подмяната на ВиК мрежата и изграждането на водопровод не са по силите на общината.

За следващата година се предвижда сериозна оптимизация на общинската администрация. Това е неизбежно. Започнатите проекти на Софийско шосе и ул.Граово ще трябва да се довършват със средства на общината. Предвидени са 60 000 лева допълнително за Профилакториума, като за там вече се водят разговори и с потенциален инвеститор, който обаче няма да променя статута на здравното заведение. Само ще подобри условията, за да се превърне то в регионален център за рехабилитация. В момента задълженията на профилакториума са 426 000 лева и ако не се намери решение, държавата може да пристъпи към по-тежки процедури.

Заложено е да се подобри дейността на общинското дружество „Флор“, като за целта ще се увеличи персонала. Има много дейности, които могат да се извършват от това предприятие, а не да се дават средства на външни изпълнители.

Скоро ще започнат и ремонтните дейности по надлеза над пазара, за там средства са осигурени.

Кметът беше категоричен, че бюджетът отговаря на реалните очаквания. Ще се водят разговори за осигуряване на допълнителни средства по министерства за да се покрият различни дейности в общината, като например ремонта на Двореца на културата. Със следващия бюджет се предлага увеличение на заплатите на работещите в културата в града. Техните заплати не са „пипани“ от години – сподели и директорът на Двореца Петьо Фетфов.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени