mycomputer.BG

10 убити жени по време на пандемията у нас

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 259 | Брой коментари 0
13:14 07.07.2020

10 са убити жени от началото на пандемията от техните партньори, като случаите са в цялата страна. Това алармира пред kmeta.bg представителят на Световната здравна организация у нас доц. Михаил Околийски. Той изтъкна, че СЗО още в началото е предупредила, че ще има повишение на домашното насилие вследствие на изолацията вкъщи.

"Знаехме, че няма да се отрази добре и имахме много съвместни дейности с министерството на здравеопазването, за да подготвим хората за рисковете за психичното здраве и как човек да се овладее в ситуация на изолация и в негативна среда заради страха, че ще остане без работа. Знаехме, че това неминуемо ще се отрази на повишената употрепа на алкохол, на различни психоактивни вещества. Другият аспект, разбира се, е повишаването на домашното насилие, което често е от страна на мъжа към жената и детето. За съжаление, точно това се случи", коментира доц. Околийски.

С 30% са се повишили и сигналите за насилие - както от жени, така и от деца, които стават свидетели на насилие между родителите. "Това не само застрашава живота им, но има и травматичен ефект, който ще се отразява тепърва през живота им. В тази връзка заедно с неправителствени организации направихме коалиция, говорехме с Български фонд за жените. Миналата седмица се срещнахме и с омбудсмана Диана Ковачева. Тя ще внесе предложения за редица законови стъпки, с които да се инкриминира още по-сериозно домашното насилие", каза още доц. Околийски.

Едно от предложенията е още при първа проява на насилие да се взимат мерки, а не да се чака до трета, тъй като и първата проява може да се окаже фатална. Специалистите изтъкват, че е необходимо и институциите да имат по-добро партниране, за да може жените и децата да получат адекватна подкрепа, както и да бъдат временно настанени в защитени кризисни центрове. В момента има само един такъв на фондация "Асоциация Анимус", той е в София, а капацитетът му е 8 души.

"В новия закон за социална подкрепа това става отговорност на общините и те могат да разкриват подобни центрове. За целта обаче те трябва да разполагат с финансов ресурс, но не е предвидено откъде ще дойдат средствата. Кметът може да разкрива подобни центрове и такива трябва да има във всички по-големи градове, не само областни центрове, но парите трябва да са или от европейско финансиране, или целево от държавния бюджет. Това се налага, защото в противен случай може да се окаже, че правим мечешка услуга - човекът, който е насилван и е поел голям риск от още по-голямо насилие, бягайки, трябва да бъде защитен адекватно и от полицията, и от социалните органи", обясни доц. Околийски.

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени