"Желязната вода" на Брезник - едно богатство, което се лее...

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1629 | Брой коментари 0
09:27 09.02.2020

Местността “Бърдото” е прочута с “желязната” вода, която извира от южната страна на хълма в местността “Лесков дол”. Брезнишката минерална вода притежава 23 вида съставки - най-много сред нашите минерални води, напомнят от Държавен архив Перник.

По качества тя съперничи на водите в известните курорти Пираварт в Австрия, Арттейхо в Испания, Левико в Италия, Авейрон във Франция и др. През 1907 г. е отличена със златен медал на изложението за минерални води в Лондон. През 1940 година с Указ на цар Борис III изворът е предоставен за ползване на община Брезник. Монархът задължил общината да каптира извора, а около него да изгради басейн и постройка, в която водата да се бутилира. По това време водата се отдава на търг от държавата и концесията е взета от Йосиф Любенов, който проявява голяма инициативност. Минералната вода се налива в бутилки и се разнася по цялата страна и с това тя добива още по-голяма популярност. По време на Втората световна война брезнишката минерална вода се изнася за Африканския корпус на германската армия, но Дирекцията на народното здраве и общината на Брезник не проявяват необходимото внимание към това народно богатство и интересът към водата стихва.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени