I-Study_school

Заявяваме с карта в болницата съгласие за донорство

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 06.06.2019 | Прочитания 270 | Брой коментари 0
12:19 06.06.2019

„Пациентите ще получават карта при хоспитализация в болница. В нея те ще заявяват дали са съгласни или не органите им да бъдат използвани за трансплантация, ако изпаднат в мозъчна смърт“. Това съобщи министър Кирил Ананиев в парламента и поясни, че тя е част от кампанията, която ще стартира скоро под мотото „Да за живот“ и ще продължи до 2030 година.

„Тази карта няма юридическа стойност, обаче това е едно взимане на решение докато човек е жив дали иска да бъде донор или не. Тя ще послужи само на близките и семейството на този, който е изявил своята воля. Когато той изпадне в ситуация на мозъчна смърт, неговите роднини и близки да вземат мотивирано решение“, поясни министър Ананиев.

Той поясни, че 33 лечебни заведения у нас имат удостоверения за поддържане на донори в мозъчна смърт, а 7 болници могат да правят трансплантация на органи. Въпреки това през миналата година у нас са направени едва 16 трансплантация от трупни донори. „Надявам се до края на 2020 г. да бъде направена първата белодробна трансплантация у нас, след периода на обучение на нашите специалисти в чужбина“, каза още министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и посочи, че при първите такива трансплантации ще бъдат привлечени и специалисти от чужбина с дългогодишен и доказан опит. /Монитор бг

Back to school

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени