mycomputer.BG

Заради водната криза: Лекари препоръчаха децата в Пернишко да бъдат ваксинирани срещу хепатит

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1592 | Брой коментари 0
14:52 22.01.2020

Лекари предупредиха, че децата в Пернишко трябва да бъдат ваксинирани срещу хепатит. Опасността от болестта е висока заради безводието и невъзможността да се спазва добра хигиена.

„Вижте, то опасност винаги съществува. При нас, понеже обстановката е известна с режима на водата, се засилва тази опасност”, коментира д-р Юри Торнев, директор на РЗИ Перник.

За да не се стигне до епидемия в Перник и областта, са взети строги мерки.

„Засилихме дезинфекцията в детската градина. Въведохме една процедура, според която три пъти дневно се прави дезинфекция на всички повърхности, с които имат допир дечицата”, обяснява Даниела Захариева, директор на детска градина.

От районната здравна инспекция са дали конкретни предписания как да се спазва хигиената и в детските градини, и в болниците. Минерална вода вече се ползва не само за пиене, но и за готвене.

„По-засилено трябва да се спазва личната хигиена. Особено за хепатит А, той неслучайно се казва болест на мръсните ръце. Много е важно да се спазва личната хигиена, да се мият редовно ръцете”, обяснява Юри Торнев, РЗИ Перник.

Според здравните специалисти е нужно задължително ваксиниране срещу хепатит.

„Би трябвало да го предложат здравните власти, защото колкото и да носят вода с водоноски и с другите неща, с водоноската няма как да си измиеш ръцете, след като си бил до тоалетната”, каза доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозна болница.

„Ако наистина се стигне до там да има взрив от хепатит, ние задължително изпращаме сигнална справка и евентуално бихме поискали ваксина, за да имунизираме контактните лица в огнищата, които са в най близък контакт”, казва д-р Цветкова от РЗИ - Перник.

От въвеждането на водния режим са регистрирани над 50 души с чревни инфекции. Два са случаите на вирусен хепатит./Нова тв

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени