mycomputer.BG

„Водородните мечти“ на Южна Корея вече се сбъдват

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 450 | Брой коментари 0
08:28 12.08.2020

Потенциалът на водородната технология е отдавна известен и в последно време атрактивността на този тип горивна технология расте. Наскоро ЕС издигна водорода в култ, обявявайки новите си енергийни стратегии и цели за нулево замърсяване. Но докато блокът все още само си представя водородните амбиции, а България опитва да започне строежа на нова ядрена централа, Южна Корея вече сбъдва "водородните си мечти".

Най-просто казано, технологията комбинира „водородно гориво“ (H2) с кислород (O2) във въздуха, за да създаде енергия. Това е 100% чисто преобразуване, а като краен резултат имаме вода. Проблемите винаги са били, че горивните клетки са скъпи и самото производство на водородно гориво не е особено екологично, тъй като се получава предимно от природен газ.

Южнокорейската компания Hanwha Energy обаче променя това. Само преди дни тя завърши първата в света електроцентрала за водородни горивни клетки, която генерира електричество, използвайки отпадъчен водород, останал от нефтохимически съоръжения. За разлика от конвенционалните електроцентрали за водородни горивни клетки, които използват водород, извлечен от втечнен природен газ, който отделя въглероден диоксид, 50-мегаватовата електроцентрала Hanwha използва отпадъчен водород, който в противен случай би бил изгорен или изхвърлен в атмосферата.

След като отпадъчният водород навлиза в електроцентралата през подземни тръбопроводи, водородът среща кислород, причинявайки електрохимична реакция, която генерира електричество и оставя след себе си само чиста вода, без да отделя никакви замърсители.

Проектът на компанията може да се похвали и с добра цена от 212.4 млн. долара. Електроцентралата е построена на 20 000 кв. м в петрохимичния комплекс Daesan в провинция Южен Чунгчонг, от който ще се доставя страничният продукт водород от нефтохимическите централи на Hanwha Total. Тя може да осигурява електроенергия на 160 000 домакинства всяка година.

„Южна Корея доставя 40% от всички водородни горивни клетки в световен мащаб. Въз основа на съвременните технологии, Южна Корея ще увеличи капацитета на водородните горивни клетки до 15 гигавата до 2040 г. и ще развие тази индустрия като основна индустрия за износ“, заяви премиерът на страната Чун Се-кюн по време на откриването на електроцентралата в края на юли.

Тя ще се управлява от Hanwha Energy, а електроенергията от нея ще се купува от Корейската борса за енергия.

Това не е нито първата, нито последната стъпка на Южна Корея към „водородното бъдеще“. Стремежът ѝ е насочен към реализиране на „общество, захранвано с водород“, с поредица от публично-частни партньорства. От автомобили до градове, много от водородните проекти вече са в реализация, следвайки пътната карта за съживяване на водородната икономика. Страната е обещала да ускори своите усилия за производство на превозни средства с водородни горивни клетки или Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV) и ще създаде инфраструктура, която да ги поддържа, като бензиностанции за водород. Тя също така е решила да използва водорода като енергиен източник за допълване на нефт и природен газ./ economic.bg

Coca Cola

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени