mycomputer.BG

Въвеждат бонус-малус системата през 2020 г.

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 265 | Брой коментари 0
13:03 30.12.2019

Комисията за финансов надзор планира да въведе новата система бонус-малус още от началото на следващата година, което означава реално да заработи от 2021 г. Това обяви председателят на институцията Бойко Атанасов.

Системата предвижда шофьорите нарушители да плащат много по-скъпа застраховка гражданска отговорност от тези, които са изрядни на пътя. И превозвачи, и шофьори са на мнение, че няма да бъде постигната справедливост, а застраховките ще станат непосилно високи.

Комисията за финансов надзор е предложила два варианта за въвеждане на системата бонус-малус - с 15 или с 20 стъпала.

Първата година е нулева, а след това за шофьорите с нарушения се увеличава на стъпки цената на застраховките, а за тези без - се намалява. Максималното намаление е 23%, а максималното увеличение - 400% върху цената на застраховката.

Бойко Атанасов, председателят на Комисията за финансов надзор: Този, който е по-рисков играч, по-рисков шофьор - той да плаща повече. В момента всички плащат по равно и в един момент парите, които са дадени като застрахователни премии на порядъчните шофьори, които спазват закона, съответно отиват за изплащане на вредите, които са причинили неизрядните шофьори.

Това не е първият опит за въвеждане на системата бонус-малус. Подобни се правят от Комисията за финансов надзор от десет години, но така и не се открива вариант, който да се окаже консенсусен, тоест да бъде приет както от застрахователи, така и от шофьори.

Според данните на Комисията за финансов надзор около 80% са изрядните шофьори, 20% са тези с нарушения./lupa.bg

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени