Вълци убили 15 коня, пуснати на свободна паша в Рила

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 330 | Брой коментари 0
08:52 08.11.2018

Вълци убиха 15 коне, пуснати на свободна паша в местността Пазар дере в Рила планина. Погубените от хищниците животни са собственост на фермери от Дупнишко, но тъй като конете са без ушни марки, което противоречи на закона, те си мълчат за понесените загуби, съобщи struma.bg.

От години собствениците на коне ги изкарват на свободна паша през лятото високо в планината, за което трябва да плащат на НП “Рила” за използване на пасищата, но те не го правят.

„Това лято само от село Бистрица и от Дупница са изкарани в планината над 300 коне. Вълците са нападнали и убили 15 от животните, предимно жребчета и бременни кобили, едните са лесна плячка, защото са малки, другите са трудно подвижни”, коментират бистричани. Те са убедени, че се знае чии са убитите животни. Собствениците им се качват по няколко пъти през лятото в планината да им сложат сол. Неофициално се знае, но те си мълчат, защото ги грозят глоби заради свободно пуснатите коне – по 500 лв. на животно, категорични са местните хора.

От Ловно-рибарското дружество в Дупница съобщиха, че не се е увеличила популацията на вълците, както твърдят животновъдите, а набезите на хищниците са над безстопанствени животни.

„Всички собственици на коне изкарват животните на паша в планината, но животните нямат ушни марки и не може да се докаже чие животно е изядено от вълците, а и фермерите си мълчат, защото не плащат такса за паша на конете. Всяка година има изядени от вълците коне, овце… но това е част от хранителната верига в природата. Това е естествен подбор. Ако собственик на 100 коня изгуби два, това не е кой знае каква загуба за него”, коментира ветеринарят д-р Първан Дангов./Факти 

mycomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени