Coca Cola

Учени откриха как да подмладят човешкия мозък

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 279 | Брой коментари 0
06:58 20.01.2020

Учени разработиха метод, който позволява чрез въздействие върху стволовите клетки  на главния мозък  да се увеличи броят неврони, с което се забавя процесът на стареене на мозъка, и частично да му бъдат върнати загубените когнитивни функции. Резултатът от изследването е публикуван в Nature Communications.

С напредване на възрастта функционалната пластичност на мозъка се понижава, влошават се когнитивните способности, паметта и пространствената ориентация. До голяма степен това е свързано с неврогенезиса – образуване на нови неврони, генерирани от стволовите клетки на мозъка.

Немски учени под ръководството на професор Федерико Калегари (Federico Calegari) от Центъра по регенеративна терапия на Дрезденския технически университет решили да изяснят дали увеличението на количеството стволови клетки в мозъка ще помогне да се възстановят когнитивните функции – такива като обучение, памет, ориентация.

Резултатите от изследването са пбликувани в Nature Communications.

Авторите на експеримента стимулирали стволовите клетки на хипокампуса на мишки със специален разтвор инжекции, за да увеличат пролиферативната активност. Това довело до увеличение броя на новообразуваните неврони и – като следствие, до подобряване на когнитивните способности и при млади, и при стари опитни животни.  

Учените установили, че новите неврони не само запазват жизнеспособността си за дълго време, но и установяват връзки със съседни мозъчни клетки. При това възрастните мишки възстановили напълно загубената си способност за ориентация.

"При младите екземпляри област на мозъка, наречена хипокампус, играе основна роля при запомнянето на места и събития, а също така отговаря за създаването на карти на новата среда. Възрастните опитни мишки използват други структури, които са свързани повече с развитие на навиците. Беше много интересно да се наблюдава как увеличението на невроните в хипокампуса на старите мишки, им позволи да използват стратегии, типични за младите животни. Става дума не само за бързината на учене, но и в качеството на усвояваното”, казва първият автор на изследването Габриел Бердуго-Вега (Gabriel Berdugo-Vega).

Стимулацията на стволовите клетки се отразила благотворно върху мозъка и на младите мишки. Те запазили добра паметта си значително по-дълго от обичайното за вида им, а възрастовите когнитивни изменения били отсрочени.

"Хората също имат стволови клетки в главния мозък и е известно, че те значително намаляват с напредването на възрастта. Установяването на причините за когнитивния дефицит при стареенето и премахването им има решаващо значение за обществото. Нашето изследване доказва, че възрастовите проблми може да бъдат спрени чрез възстановяване на неврогенния потенциал на мозъка, като го подмладят”, казва професор Калегари./Превод и редакция: iNews

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени