"Сурва" ще бъде включен в платформата iLoveBulgaria

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 247 | Брой коментари 0
14:07 15.12.2017

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва", който се провежда в Перник, ще бъде включен в платформата iLoveBulgaria. Това стана ясно на работна среща между министъра на туризма Николина Ангелкова и кмета на Община Перник Вяра Церовска.

Платформата iLoveBulgaria включва над 250 национални туристически обекта. След сканиране на QR кода им с мобилен телефон посетителят получава подробна информация за дадената забележителност.

Пред министър Ангелкова кметът на Перник Вяра Церовска представи предимствата на атрактивното събитие „Сурва". Международният фестивал на маскарадните игри e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове.

През 2015 г. обичаят „Сурва" беше включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Perfumes

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени