Lotus homes

Стефан Кръстев: Опазването на националния интерес и енергийната сигурност не минава през сляпата защита на технологиите от миналото

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 282 | Брой коментари 0
13:59 13.10.2021

„Опазването на националния интерес и енергийната сигурност са важни и те не минават през сляпата защита на технологиите от миналото“, убеден е Стефан Кръстев, заместник-кмет на община Перник. В интервю за Радио Благоевград той посочи, че в момента Перник е най-топлофицираният град в страната с над 20 000 частни абонати и почти всички публични сгради в общината, но е важно подготовката за бъдещето с местни устойчиви алтернативи на въглищната централа. „Много са хубави словосъчетанията „справедлив енергиен преход“ и  „устойчива трансформация“, но трябва да вникваме в тях, защото за жалост не само Перник, а и останалите общини в България имат богат опит с преход, който не е справедлив и трансформация, която не е устойчива“, каза още Стефан Кръстев.

Той съобщи, че общинското ръководство подготвя пускането на инсталация на водород  в едно от училищата в Перник, работи да предложи в близко бъдеще жизнени локални алтернативи и диверсификация на топлоподаването.

„Бъдещето трябва да бъде планирано, за да управляваме ние процесите, а не те нас“. Тези и още въпроси  за съдбата на въглищните райони в страната, за стъпките към зелената икономика са били обсъдени на IV-я „Форум на кметовете за справедлив преход“ в  град Стара Загора, в който участва Стефан Кръстев, представители на общините Раднево, Гълъбово, Бобов дол и техни колеги от Полша, Германия, Гърция, Чехия, Румъния и Украйна.

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени